NOS Nieuws Buitenland

Mensenhandelaren schieten op Italiaanse marine

EPA (archieffoto)

Mensensmokkelaars hebben op de Middellandse Zee het vuur geopend op een Italiaans marineschip. De bemanning was net bezig om bootvluchtelingen aan boord te halen. De smokkelaars vuurden midden in de nacht, vanaf een schip van de Libische kustwacht dat ze eerder gekaapt hadden.

Het is voor het eerst dat de mensenhandelaren zo te werk gaan, zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. "Dit heb ik nog niet eerder gezien. Beschietingen van Italiaanse kustwachtschepen zijn wel eerder gemeld, maar nog nooit een beschieting vanaf een gekaapt Libisch schip."

Volgens Zoutberg was de reddingsoperatie op het moment van de beschieting in volle gang. "Het doel van de smokkelaars was om de rubberboten waarmee de vluchtelingen de oversteek proberen te maken, terug te krijgen", zegt hij. Die boten worden anders onklaar gemaakt, zodat ze niet nog een keer kunnen worden gebruikt.

Italiaanse media maken geen melding van gewonden of doden. Ook wat er na het incident met de smokkelaars is gebeurd, is niet bekend.

Verdronken

Het nieuws over de beschieting valt samen met berichten dat in de Middellandse Zee opnieuw 400 vluchtelingen zijn verdronken. Ontwikkelingsorganisatie Save the Children beroept zich daarbij op verhalen van overlevenden. Meer dan 7000 vluchtelingen zijn sinds vrijdag gered en naar het Italiaanse vasteland gebracht.

"Het is voorjaar, met iets milder weer", zegt Zoutberg. "Meteen beginnen de vluchtelingenstromen weer op te komen. We zitten nu op een gemiddelde van 622 vluchtelingen per dag."

STER reclame