ANP

Bijna negen maanden na het neerhalen van de MH17-Boeing gaan Nederlandse experts deze week terug naar de rampplek in Oost-Oekraïne. Het kan weer; de winter is voorbij en de strijd tussen het Oekraïense leger en separatisten is, in ieder geval rond de rampplek, gestreden.

De sporen van de oorlog zijn nog zichtbaar. Loopgraven kronkelen door de velden. "Maar nu is het stil", zegt NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp. "Het is in het rampgebied sinds 17 juli niet zo rustig geweest als nu."

Mijnen en mortieren

Het Nederlandse team kan plekken bezoeken die nog niet eerder zijn gezocht, zoals de velden rond Petropavlovka en Orlovo Ivanovka. Die dorpen liggen op enkele kilometers van Grabovo en Rozsypne, waar de meeste wrakstukken en lichamen terechtkwamen. Wel liggen er waarschijnlijk nog mijnen en niet ontplofte mortieren. De experts gaan onderzoeken of de gebieden veilig en toegankelijk zijn.

Dennekamp trof in het rampgebied bewoners die nog geregeld wrakstukken en persoonlijke bezittingen van slachtoffers vinden. Een van hen is Piotr. Hij heeft thuis een vuilniszak vol spullen: stukken metaal, maar ook schoenen en tijdschriften. Zijn buurvrouw heeft grote metalen onderdelen van het ramptoestel verzameld. Ze waren op haar huis gevallen. Onze verslaggever heeft zelf in de velden foto's, bankpasjes, kleding en wrakstukken gezien. 

'Het is hier stil'

De bergers zullen vooral onderdelen gaan verzamelen die van belang kunnen zijn voor het onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De Onderzoeksraad voor Veiligheid houdt er rekening mee dat het toestel kan zijn neergehaald door een Russische Buk-raket. Maar formeel worden ook andere scenario's bekeken.

Het team gaat ook op zoek naar persoonlijke bezittingen en naar menselijke resten. Twee van de 298 slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. De verwachting is dat hun resten liggen op de plek waar na de crash zo'n intense brand heeft gewoed, dat onderdelen van de Boeing zijn gesmolten. De grond zal op die plek worden afgegraven en door forensische experts worden onderzocht.

STER reclame