NOS Nieuws Binnenland

Alle taxichauffeurs mogen nu op Schiphol werken

ANP

Het is niet meer nodig om een speciale taxivergunning te hebben om op Schiphol klanten op te pikken. Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vandaag dat alle taxichauffeurs met een vergunning hun taxidiensten op de luchthaven mogen aanbieden.

Voorheen konden alleen taxichauffeurs met een Schiphol-taxivergunning mensen oppikken op de luchthaven. Die vergunning werd door Schiphol verstrekt aan bepaalde chauffeurs en niet door de overheid. Andere chauffeurs mochten alleen klanten afzetten, maar niet meenemen.

Beperking niet toegestaan

Het hof heeft vandaag bepaald dat de beperking voor chauffeurs zonder Schiphol-taxivergunning niet is toegestaan. De gemeente Haarlemmermeer kan maatregelen treffen om de kwaliteit van het taxivervoer te verbeteren, maar taxichauffeurs met een taxivergunning weigeren gaat volgens het hof te ver.

Het hof heeft geen uitspraak gedaan over het afsluiten van rijbanen voor chauffeurs zonder een Schiphol-taxivergunning. Dat moet volgens het hof worden geregeld door Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt.

Taxi-oorlog

Drie jaar geleden meldde AT5 dat er een taxioorlog op Schiphol dreigt. Taxichauffeurs met een Schiphol-taxivergunning waren boos dat collega's zonder die vergunning hun ritten inpikten. 

"De chauffeurs betalen per vergunning 3600 euro per maand om op Schiphol te mogen rijden, terwijl onbevoegde taxi's aan de lopende band ritten onder hun neus vandaan halen", schreef AT5 in maart 2012.

Schiphol zegt de uitspraak van het hof te bestuderen.

STER reclame