ANP

De Staat heeft miljoenen euro's minder binnengekregen voor boetes, als gevolg van de cao-acties van de politie van vorige maand. Agenten werden opgeroepen om alleen nog bekeuringen uit te delen bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid.

Er zijn 180.000 tot 200.000 minder bekeuringen uitgeschreven dan normaal, zei voorzitter Han Busker van de Nederlandse Politiebond (NBP) in het programma De NieuwsBV op NPO Radio 1.

Positieve reacties

"We hebben veel positieve respons gehad van het publiek op onze acties", zei Busker. En de politiebonden gaan voorlopig door met de acties, omdat de onderhandelingen met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie muurvast lijken te zitten.

"We hebben vandaag het 'coulance-beleid' verlengd. Het gaat om miljoenen euro's. Met deze actie proberen we de samenleving mee te nemen in waar wij voor staan en wat we willen bereiken."

De politiebonden willen donderdag ook actie voeren rond de cyberconferentie in Den Haag. Minister Van der Steur en de korpsleiding van de Nationale Politie proberen die te voorkomen. Vanmiddag diende een kort geding tegen deze aangekondigde acties

Overleg vastgelopen

Het overleg tussen minister Van der Steur van Justitie en de politiebonden is volledig vastgelopen. De partijen zouden moeten praten over een nieuwe cao, maar al weken zit er geen schot in de zaak.

Van der Steur wil het gesprek met de bonden hervatten, maar heeft weinig te bieden. "Ik kan niet aan hun eisen tegemoetkomen. Ik heb beperkte ruimte. De bonden zijn tot twee keer toe niet op mijn uitnodiging ingegaan. Ik roep ze op om weer langs te komen."

"Dat is nou steeds het probleem", zegt Gerrit van de Kamp van de ACP. "De minister nodigt ons uit, maar blijft op het standpunt waar hij was, namelijk ik kom met niks. En als je met niks komt, valt er ook niet te onderhandelen. Dat hebben we namelijk twee maanden gedaan."

STER reclame