ANP
NOS Nieuws

Van Rijn: decentralisatie zorg 'beheerst' verlopen

De decentralisatie van lichte zorg van het rijk naar de gemeente is beheerst verlopen. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris is de continuïteit van de zorg nergens in het geding geweest. Hij spreekt van een gecontroleerde overgang. De staatssecretaris baseert zich op een enquête die is ingevuld door ongeveer eenderde van de gemeenten.

Sinds 1 januari dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor bepaalde zorgtaken, zoals de lichte zorg, maatschappelijke ondersteuning en beschermd wonen en opvang.

Chaos

Er is veel te doen geweest over het overdragen van de zorgtaken van het Rijk naar gemeenten. Zo werd door een zorgaanbieder na een maand geconcludeerd dat er een administratieve chaos was ontstaan door de veranderingen.

Staatssecretaris Van Rijn noemt de stijgende administratieve lasten per definitie onwenselijk. Hij wil dat gemeenten en zorgaanbieders zelf met oplossingen hiervoor komen.

De staatssecretaris zegt dat hij het belangrijk vindt dat mensen altijd hun weg naar goede zorg kunnen vinden. Daarom wil hij met de gemeenten blijven inzetten op zorg op maat, dicht bij mensen, zo schrijft hij.

Kritiek

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren kritisch op de conclusies van Van Rijn. De PVV vindt het vreemd dat de staatssecretaris spreekt over een 'beheerste' decentralisatie. "Mensen raken zorg kwijt zoals dagbesteding en huishoudelijke hulp en er is onrust onder wijkverpleegkundigen, dus zo beheerst vind ik het niet", zegt Kamerlid Gerbrands. "Ik denk dat we alle rampen nog gaan zien."

Ook regeringspartij PvdA is nog niet helemaal tevreden. PvdA-leider Samsom is met het Van Rijn eens dat het beheerst verloopt, maar dat betekent volgens hem niet dat het foutloos verloopt. "Er waren vele rampen voorspeld, maar dat is niet gebeurd. Maar ik ben toch niet tevreden. Met name de problemen met het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten door de sociale verzekeringsbank zijn serieus. En wij willen dat de wijkverpleegkundige de ruimte krijgt om haar vak uit te oefenen."

'Te snel en te gemakkelijk'

Het CDA vindt dat Van Rijn te snel en te gemakkelijk conclusies trekt. Kamerlid Keijzer: "Hoogbejaarde mensen moeten naar de rechter om hun zorg te halen, mensen met dementie kunnen niet naar de dagopvang. Dat heeft een ontzettende impact op de partner en familie. Dus wij vinden dat het te snel en te makkelijk is om te zeggen dat het allemaal wel goed verloopt."

SP-Kamerlid Leijten noemt Van Rijn een woordenkunstenaar. "Hij weet altijd woorden te vinden waarvan niet duidelijk is wat hij nou precies bedoelt", zegt Leijten. "Ouderen en kwetsbare mensen die zeer hulpbehoevend zijn, lopen niet het Malieveld vol. Ik durf te beweren dat als iedereen die zich zorgen maakt wel zich zou melden op het Malieveld dat hij zich wezenloos zou schrikken. Volgens mij is deze woordkunstenaar bezig met zijn straatje schoon te vegen, maar een zeer vieze stoep krijgt je niet zomaar schoongeveegd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl