NOS Nieuws

Van Rijn: decentralisatie zorg 'beheerst' verlopen

De decentralisatie van lichte zorg van het rijk naar de gemeente is beheerst verlopen. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de staatssecretaris is de continuïteit van de zorg nergens in het geding geweest. Hij spreekt van een gecontroleerde overgang. De staatssecretaris baseert zich op een enquête die is ingevuld door ongeveer eenderde van de gemeenten.

Sinds 1 januari dit jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor bepaalde zorgtaken, zoals de lichte zorg, maatschappelijke ondersteuning en beschermd wonen en opvang.

Chaos

Er is veel te doen geweest over het overdragen van de zorgtaken van het Rijk naar gemeenten. Zo werd door een zorgaanbieder na een maand geconcludeerd dat er een administratieve chaos was ontstaan door de veranderingen.

Staatssecretaris Van Rijn noemt de stijgende administratieve lasten per definitie onwenselijk. Hij wil dat gemeenten en zorgaanbieders zelf met oplossingen hiervoor komen.

De staatssecretaris zegt dat hij het belangrijk vindt dat mensen altijd hun weg naar goede zorg kunnen vinden. Daarom wil hij met de gemeenten blijven inzetten op zorg op maat, dicht bij mensen, zo schrijft hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl