Het installeren van een warmtepomp om een huis energiezuiniger te maken ANP

Al meer dan 10.000 huiseigenaren in het aardbevingsgebied in Groningen hebben subsidie aangevraagd om hun huis energiezuiniger te maken. De regeling is in november vorig jaar dankzij de Dialoogtafel Groningen ingesteld om mensen met schade aan hun huis tegemoet te komen. Ongeveer de helft van de aanvragen is inmiddels gehonoreerd.

Huiseigenaren met aardbevingsschade uit elf gemeenten kunnen maximaal 4000 euro subsidie krijgen. Die kunnen ze aanvragen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De gedachte erachter is dat een huis minder waard wordt door aardbevingsschade en dat dat leed op deze manier enigszins wordt gecompenseerd.

Zonnepanelen

Bijna de helft van de aanvragers gebruikt het geld voor de aanschaf van zonnepanelen. Verder wordt het gebruikt voor isolerend glas, combiketels met een hoog rendement en isolatie van vloeren, muren en daken. Ook kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld een 'slimme meter' of een warmtepomp aanvragen. 

De meeste aanvragen komen tot nu toe uit Appingedam (777), Bedum (739) en Delfzijl (623). Ook is er veel belangstelling uit Winsum, Ten Boer en Loppersum.

Voor de energiesubsidie is een budget van 125 miljoen euro beschikbaar voor de komende vijf jaar. 

STER reclame