'Opnieuw een schande voor Brazilië'

"Om het water van de Guanabara Bay helemaal schoon te krijgen voor de Olympische Spelen, hebben we te weinig tijd." Dat zegt de gouverneur van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro, waar volgend jaar zomer het sportevenement wordt gehouden. 

In het water waar onder meer de roei- en zeilwedstrijden worden gehouden, drijven duizenden dode vissen, maar ook plastic afval, olie en hout.

Van de belofte om het water grotendeels schoon te krijgen, kwam Rio de Janeiro al eerder terug. Toch probeert de organisatie er het beste van te maken. "Eind 2018 is het meer pas helemaal schoon. Nu zitten we op 49 procent en ik denk dat het volgend jaar maximaal 60 procent schoon zal zijn. Maar dat hangt af van hoeveel geld we krijgen."

Schaamte

Inwoners van de Braziliaanse miljoenenstad schamen zich voor het vuile water. "We weten al ruim acht jaar dat we de Spelen hier organiseren, maar dat dat niet gelukt is, is opnieuw een schande voor Brazilië." 

Als je het vergelijkt met de luchtvervuiling van Peking, dat in 2008 de Olympische Spelen organiseerde, vallen de problemen van Rio de Janeiro wel mee.

Gouverneur Rio de Janeiro

Een roeier die al ruim twee jaar op het smerige water traint, vertelt dat hij soms te ziek is om door te gaan met trainen. "Je wordt al snel misselijk, waardoor je meteen moet gaan rusten", vertelde hij.

Volgens de gouverneur valt het allemaal wel mee. "Uit testen blijkt dat er niemand ziek is geraakt van het water. En als je het vergelijkt met de luchtvervuiling van Peking, dat in 2008 de Olympische Spelen organiseerde, vallen de problemen hier wel mee."

STER reclame