NOS Nieuws Buitenland

Japanse rechter verbiedt herstart kerncentrale

Herstart kerncentrale Japan verboden door rechter

In Japan heeft de rechter de herstart van twee kernreactoren in het westen van het land verboden. Volgens de rechter is de centrale nog onvoldoende beveiligd tegen aardbevingen. 

De beslissing is een flinke tegenvaller voor premier Abe. Die had de centrale ondanks groot protest vorig jaar al weer willen opstarten.

Na de ramp in Fukushima vier jaar geleden werden alle kerncentrales in Japan gesloten, met grote gevolgen voor de Japanse economie. "Na het stilleggen van de kerncentrales moet Japan veel olie en gas uit het buitenland inkopen. Dat is een grote klap voor de economie", zegt correspondent Kjeld Duits in Tokio.

Andere rechtszaken 

Duits denkt dat Abe niet gerekend had op deze uitspraak. Volgens de correspondent zijn rechters in Japan vaak op de hand van de overheid. Het komt maar weinig voor dat ze tegen het beleid van de overheid ingaan. 

Volgens Duits zal de uitspraak gevolgen hebben voor andere rechtszaken in Japan. "Het wordt nu gemakkelijker voor andere rechters om de herstart van andere kerncentrales te verbieden".

In totaal zijn er in Japan vijftig kerncentrales. Premier Abe wilde de twee reactoren van de centrale in het westen graag herstarten, omdat die aan de huidige veiligheidseisen voldoen. "Nu moeten er nog eens twee van die korte lijst worden geschrapt", zegt Duits.

STER reclame