Vier keer zoveel hybride auto's als in 2009

ANP

Het aantal hybride auto's is verviervoudigd ten opzichte van vijf jaar geleden door fiscale stimuleringsmaatregelen van de overheid, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal reden er in 2014 156.000 van deze milieuvriendelijkere auto's op de weg. 

Toch maken de auto's met 2 procent nog altijd maar een klein deel uit van het totale wagenpark in Nederland. In 2009 lag dat cijfer op 0,5 procent. 

Oudere mannen 

Vooral in 2013 werden meer hybride auto's verkocht, 47.000 in totaal. Dat kwam door gunstige fiscale maatregelen van de overheid. Die werden vorig jaar aangescherpt, waarna de verkoop terugliep naar 30.000 exemplaren.

De meeste particuliere kopers van de auto's zijn mannen. Ze zijn met een gemiddelde leeftijd van 56 jaar ouder dan eigenaren van benzine- en dieselauto's. 

Dalende omzet

Het CBS meldt verder dat de omzet van de totale personenautobranche vorig jaar met 3 procent is gedaald naar 29 miljard euro. Daarmee zit de sector nog 25 procent lager dan het niveau van voor de crisis, eind 2007. De verkoop van nieuwe auto's is sinds dat jaar sterk ingezakt. Wel werden er meer onderdelen verkocht. 

Begin dit jaar ging het weer wat beter. In de eerste twee maanden van 2015 steeg het aantal verkochte nieuwe auto's met 5 procent.   

STER Reclame