NOS Nieuws

Voortman (GroenLinks) haalt uit naar Kamervoorzitter

Voortman is boos op Van Miltenburg

Linda Voortman, Kamerlid van GroenLinks, wil opheldering over de rol die Kamervoorzitter Van Miltenburg en het bestuur van de Tweede Kamer hebben gespeeld bij de affaire rond haar persoon afgelopen zomer.

Volgens Voortman werd ze ten onrechte verdacht van het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale ombudsman.

Doelbewust

In een brief aan het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, schrijft ze: "Mijn integriteit is in twijfel getrokken. Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen". De brief is in handen van Nieuwsuur.

Dat er mensen in de Kamer rondlopen die informatie uit een vertrouwelijk gesprek verdraaien en doorgeven aan De Telegraaf met als enig doel om mij en mijn fractie te beschadigen, heeft mij gechoqueerd.

Linda Voortman

De NOS onthulde in juni 2014 de namen van mensen die hadden gesolliciteerd naar de functie van ombudsman. Om die procedure was veel te doen geweest. ANWB-topman Van Woerkom was benoemd, maar trok zich terug omdat hij in opspraak was geraakt.

Volgens Voortman was van het begin af aan duidelijk dat zij niet het lek kon zijn. Toch deed Kamervoorzitter Van Miltenburg aangifte tegen haar vanwege het schenden van de vertrouwelijkheid.

Bovendien verschenen er in De Telegraaf letterlijke passages uit een gesprek dat Voortman met Van Miltenburg had gevoerd.

Gechoqueerd

"Dat er mensen in de Kamer rondlopen die informatie uit een vertrouwelijk gesprek verdraaien en doorgeven met als enig doel om mij en mijn fractie te beschadigen, heeft mij gechoqueerd", schrijft Voortman nu.

Het OM in Den Haag constateerde in december dat Voortman niets strafbaars deed toen ze een aantal namen deelde met een fractiegenoot. Volgens de officier van justitie had ze nooit als verdachte van een ambtsmisdrijf aangemerkt mogen worden.

Dinsdag heeft Voortman een afspraak met Van Miltenburg om opnieuw over de kwestie te praten. Ze wil dat het Presidium haar de notulen geeft van vergaderingen over de kwestie.

"Het naadje van de kous zal waarschijnlijk nooit helemaal achterhaald kunnen worden, maar het moet wel mogelijk zijn om te achterhalen wat er wanneer nou precies door wie besloten is", schrijft Voortman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl