De brief van voormalig staatssevcretaris Weekers over de fraude ANP

Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar cel geëist tegen de hoofdverdachte van de 'Bulgarenfraude', de Turkse Nederlander Mehmet K. De eis werd uitgesproken zonder dat de 41-jarige man erbij was. Het OM vermoedt dat hij naar Turkije is gevlucht. 

Tegen vijf andere verdachten werden ook gevangenisstraffen geëist. Drie verdachten kregen een eis van drie jaar te horen, de twee anderen een eis van twee jaar.

Toeslagen

De zes worden ervan verdacht dat ze voor honderden Bulgaren valse aanvragen voor huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag hebben ingediend. Het zou gaan om een bedrag van 10 miljoen euro. Ruim de helft daarvan is uitgekeerd door de fiscus.

De verdachten ronselden mensen in Bulgarije, brachten hen in busjes naar Nederland en schreven hen daarna in. Met behulp van een burgerservicenummer vroegen ze de valse toeslagen aan. De 'aanvragers' kregen daarvan 500 euro en gingen terug naar Bulgarije. De rest van het geld hielden de verdachten. 

"Ze zijn rovend en plunderend door het Nederlandse socialezekerheidssysteem getrokken en hebben alleen oog gehad voor hun eigen gewin", zei de officier van justitie in de rechtszaal. 

Spoorloos

De hoofdverdachte was volgens het OM het administratieve middelpunt van de bende. De spoorloze man staat internationaal gesignaleerd. 

De 'Bulgarenfraude' deed twee jaar geleden veel stof opwaaien. Staatssecretaris Weekers kwam onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Het leidde tot hogere boetes voor fraude.

STER reclame