NOS Nieuws

Italië redt duizenden bootvluchtelingen in drie dagen

De Italiaanse kustwacht heeft de afgelopen drie dagen 5629 bootvluchtelingen gered. Zij zaten op 22 verschillende boten, waarmee ze de oversteek van Noord-Afrika naar Europa probeerden te maken.

Gisteren kapseisde een boot op zo'n 130 kilometer uit de kust van Libië. Zeker 9 mensen verdronken, 144 vluchtelingen konden worden gered. Zaterdag redde Italië ook al ongeveer 1000 mensen. Nu blijkt dat de kustwacht dit weekend nog veel vaker in actie is gekomen.

Bij de diverse reddingsoperaties waren boten en een klein vliegtuig van de Italiaanse kustwacht betrokken. Ook enkele koopvaardijschepen die in de buurt waren en een IJslandse patrouilleboot hielpen mee.

Sterke toename

Het aantal bootvluchtelingen dat via Libië Europa probeert te bereiken is de afgelopen weken sterk gestegen. Dat komt door het mooie weer, dat de overtocht minder gevaarlijk zou maken.

In de eerste drie maanden van dit jaar verdronken zeker 480 bootvluchtelingen in de zee tussen Noord-Afrika en Europa. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er veel minder: nog geen 50.

Vorig jaar lukte het 170.000 vluchtelingen om Europa te bereiken. Zeker 3500 mensen verdronken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl