Drie slachtoffers WOII geïdentificeerd

Douwinus Janse, Eliazer Pachter en Karel Walet NOS / Politie

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog heeft drie oorlogsslachtoffers geïdentificeerd aan de hand van historisch onderzoek en DNA-verwantschapsonderzoek. De slachtoffers zijn de Amsterdammers Douwinus Janse, Karel Walet en Eliazer Pachter.

De drie werden door de Duitsers op 2 juli 1943 doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Om hun familie extra te straffen, werden ze op een onbekende plaats in de duinen begraven. Na de oorlog werden de graven ontdekt, maar de lijken konden niet worden geïdentificeerd.

Verzetsmensen

De timmerman Janse (31) en de loodgieter Walet (28) waren lid van de illegaal verklaarde CPN en voerden in 1942 bomaanslagen uit in Amsterdam. In mei 1943 werden ze door het Duitse hooggerechtshof ter dood veroordeeld. Hun identiteit is vastgesteld aan de hand van DNA-onderzoek van nabestaanden.

De 30-jarige Pachter was kapper van beroep. Hij werd in januari 1943 in het Centraal Station in Amsterdam aangehouden met een geladen pistool. Ook hij werd in mei van dat jaar ter dood veroordeeld. Pachter had geen familieleden meer, maar dankzij historisch onderzoek kon zijn naam toch met zekerheid worden vastgesteld.

De Werkgroep Vermiste Personen is een samenwerkingsverband van de politie, het ministerie van Defensie en het Rode Kruis. Het Nederlands Forensisch Instituut voert DNA-onderzoek uit voor de werkgroep.

STER Reclame