NOS Nieuws

Vluchtgarage vrijwillig ontruimd

Ontruiming vluchtgarage

In Amsterdam hebben de ongeveer 100 bewoners de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost vrijwillig verlaten. Burgemeester Van der Laan had vorige week laten weten dat het pand vanochtend om 9.00 uur ontruimd moet zijn, anders zou de politie in actie komen. De bewoners hebben dat niet afgewacht en de meesten waren al voor de deadline van 9.00 uur vertrokken.

De politie hield drie bewoners aan wegens geweldpleging. Een verdachte sloeg met een stok, een ander dreigde met een mes en een derde verwondde een politieagent licht.

Van der Laan biedt de circa 100 vluchtelingen de bed-, bad- en broodvoorziening van de gemeente aan. Maar volgens woordvoerster Marjan Sax van de stichting 'Wij Zijn Hier' is dat een schijnoplossing omdat de mensen daar alleen 's nachts terechtkunnen. De vluchtelingen kunnen hun spullen in de opvang opslaan.

'Uitgeprocedeerden blijven nu op straat'

Stadhuis

Volgens Sax is het onduidelijk wat de vluchtelingen nu gaan doen. Het is niet de bedoeling een ander pand te kraken. De vluchtelingen vertrokken later in een optocht naar het Amsterdamse stadhuis, om daar aandacht voor hun problemen te vragen.

Sax dringt erop aan dat de bewoners van de Vluchtgarage een verblijfsvergunning krijgen, omdat ze niet terug kunnen naar bijvoorbeeld Jemen, Libië of Sudan. Veel bewoners zijn uitgeprocedeerde asielzoekers.

De ontruiming van de Vluchtgarage werd vorige week mogelijk gemaakt door een uitspraak van het gerechtshof. Het pand werd eind 2013 gekraakt.

 • Rienk Kamer / NOS
  Een bewoner verlaat vrijwillig de Vluchtgarage in Amsterdam-Zuidoost
 • Marjolein Hogervorst / NOS
  Veel bewoners gingen vrijwillig het pand uit
 • Marjolein Hogervorst / NOS
  Het pand moest om 9.00 uur zijn ontruimd
 • Rienk Kamer / NOS
  Even na 9.00 uur ging de politie kijken of het pand leeg was

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl