AFP

In steden in Brazilië zijn opnieuw tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen corruptie bij de regering. De protestmanifestatie was wel kleiner dan een maand geleden, toen er naar schatting, verspreid over het land, 1,5 miljoen mensen op de been waren. 

Het grootste protest was opnieuw in São Paulo, met naar schatting zo'n 200.000 betogers. De manifestatie was een initiatief van verschillende sociale groeperingen. Sommige eisen het aftreden van president Rousseff, maar de politieke oppositie steunt ze daar niet in. 

Smeergeld

Veel Brazilianen vermoeden dat Rousseff betrokken is bij een groot corruptieschandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras. Jarenlang zouden aannemers en bouwbedrijven voor honderden miljoenen aan smeergeld hebben betaald aan medewerkers van Petrobras. Er zouden tientallen politici bij betrokken zijn.

Rousseff, die in het verleden een toppositie bekleedde bij Petrobras, is geen verdachte in de zaak maar veel Brazilianen weigeren te geloven dat ze nergens van afwist.

Dieptepunt

De populariteit van Rousseff is tot een dieptepunt gedaald, door corruptieschandalen en de economische crisis waarin het land verkeert. Dit jaar komt Brazilië waarschijnlijk in een recessie en de werkloosheid loopt op. 

Rousseff werd in oktober herkozen voor een nieuwe ambtstermijn. Ze boekte een nipte overwinning op Aecio Neves, de kandidaat van de centrum-rechtse PSDB. 

STER reclame