Hillary Clinton is officieel presidentskandidaat voor de Democraten. Het nieuws is niet, zoals alom werd verwacht, bekendgemaakt via sociale media. Haar campagneleider John Podesta heeft een e-mail gestuurd aan haar donateurs en vrijwilligers. Volgende maand gaat de campagne officieel van start. 

Kort na de e-mail zette het campagneteam van Clinton een video op YouTube. "Gewone Amerikanen hebben iemand nodig die voor hen opkomt", zegt ze daarin. "Ik wil diegene zijn." Ze zegt zich te willen inzetten voor meer economische zekerheid voor de middenklasse en voor de arme Amerikanen. 

Eerste campagnevideo Hillary Clinton

De kandidatuur van Clinton (67) werd al lang verwacht. Acht jaar geleden stelde ze zich ook beschikbaar, maar toen verloor ze de voorverkiezingen van Barack Obama die in 2008 voor het eerst president zou worden.

Clinton werd toen Obama's minister van Buitenlandse Zaken. Als ze inderdaad de Democratische kandidaat voor het presidentschap wordt, is ze de eerste vrouw op die plek. Eerder waren er alleen vrouwelijke vice-presidentskandidaten: Geraldine Ferraro bij de Democraten in 1984, en Sarah Palin bij de Republikeinen in 2008.

First lady

In opiniepeilingen heeft Clinton een enorme voorsprong op haar rivalen binnen de Democratische Partij. Naar verwachting zullen maar weinigen van hen het tegen de voormalige first lady willen opnemen.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 8 november 2016. De kandidaten worden gekozen in voorverkiezingen die altijd beginnen in de staten New Hampshire en Iowa. Clinton is vandaag nog in Iowa om daar een eerste campagnedag door te brengen als presidentskandidaat. 

STER reclame