Groningen is Cambuur de baas

• ANP Pro Shots
    FC Groningen viert de overwinning
    Cambuur-spelers Mikhail Rosheuvel (l) en Erik Bakker (r) na de 1-1

FC Groningen heeft belangrijke punten gepakt in de strijd om een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Het won thuis met 3-2 van SC Cambuur en deelt nu de achtste plaats met de Friezen en Willem II.

Het duel kende een spectaculair begin met twee treffers in de eerste zes minuten. Tjaronn Chery zette Groningen op voorsprong door de bal met zijn rechterbeen (zijn minst sterke ledemaat) achter doelman Leonard Nienhuis te krullen.

Vijf minuten later stond de 1-1 al op het scorebord. Na een mislukte inzet van Bartholomew Ogbeche, trof Mikhael Rosheuvel van dichtbij doel.

Botteghin pechvogel

Groningen was daarna de betere ploeg, maar ging toch met een achterstand rusten. En weer werd de Friese treffer ingeleid door een mislukt schot van Ogbeche. Weer raakte de Nigeriaan de bal niet goed, maar Eric Botteghin volgde zijn voorbeeld. De verdediger wilde de bal wegwerken, maar schoot in eigen doel.

Net als voor de rust had Groningen in de tweede helft een overwicht en dat leidde na ruim tien minuten tot de gelijkmaker. Simon Tibbling maakte met een schuiver in de verre hoek zijn eerste treffer voor Groningen, dat de Zweed eind vorig jaar overnam van Djurgardens IF.

Van der Velden straft blunder af

Groningen drong daarna aan en kwam in de slotfase op 3-2 via Nick van der Velden. De invaller pikte de bal op na slecht terugspelen van Mohamed El Makrini en wipte hem over Nienhuis heen.

Deze noordelijke derby werd pas voor de vierde keer in de eredivisie gespeeld en voor het eerst trok Groningen aan het langste eind.