Walter Scott werd onder grote belangstelling begraven
NOS Nieuws

Walter Scott onder grote belangstelling begraven

In Amerika is de door de politie neergeschoten Walter Scott onder grote belangstelling begraven. Bij de afscheidsdienst in een kapel in de staat South Carolina kwamen honderden mensen bijeen.

De 50-jarige Scott werd een een week geleden neergeschoten toen hij wegrende voor een agent. Op videobeelden die door een omstander werden gemaakt, leek de man ongewapend. De zaak veroorzaakt veel commotie in de Verenigde Staten.

Begrafenis Walter Scott

Racisme

De voorganger die de dienst leidde, sprak van "een daad die werd ingegeven door racisme". De agent die Scott neerschoot, noemde hij een schande voor de politie van North Charleston, de stad waar het incident plaatsvond. Hij benadrukte wel dat "deze daad van één racist" niet het hele Amerikaanse rechtssysteem kan worden aangerekend.

Nabestaanden van Scott zeiden dat hij waarschijnlijk voor de agent was weggerend omdat hij bang was weer in de gevangenis te belanden. Scott zou onder meer duizenden dollars aan openstaande schulden hebben en had sinds 2008 al drie keer vastgezeten. "Hij wilde de politie zoveel mogelijk vermijden", zei zijn broer.

Kapot achterlicht

Afgelopen zaterdag werd Scott aangehouden vanwege een kapot achterlicht. Er ontstond een handgemeen, waarop het slachtoffer wegrende en door de agent werd neergeschoten.

De verdachte politieagent zegt dat hij handelde uit noodweer. Scott zou na een worsteling zijn stroomstootwapen hebben afgepakt. Uit de videobeelden blijkt niet of dat inderdaad zo is. Wel is te zien dat de agent meerdere keren op Scott schiet. De agent wordt vervolgd voor moord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl