Een besmette teek kan de ziekte van Lyme overbrengen ANP

Er komt een landelijk onderzoek naar klachten van mensen met de ziekte van Lyme. De ziekte wordt veroorzaakt door teken die zijn besmet met een bepaalde bacterie. Elk jaar wordt de ziekte bij zo'n 25.000 mensen vastgesteld, maar een groot onderzoek is nog nooit gedaan.

Duizend tot 2500 mensen houden langdurig klachten van de ziekte van Lyme. Ze zijn vermoeid, hebben pijn of concentratiestoornissen. In twintig jaar tijd is het aantal mensen met Lyme verviervoudigd, maar sinds 2009 is het aantal gestabiliseerd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil weten waardoor het komt dat een deel van de mensen met Lyme wel klachten houdt en andere patiënten niet. Vanaf nu kunnen mensen die besmet zijn en een antibioticabehandeling beginnen, zich aanmelden via de huisarts of de website tekenradar.nl.

Hoog gras

De deelnemers wordt gevraagd bloed af te geven en elke drie maanden een vragenlijst over hun gezondheid in te vullen. Daardoor hopen de onderzoekers erachter te komen waardoor bij sommige mensen klachten ontstaan.

Komende week is het de Week van de Teek. Die wordt jaarlijks in de lente gehouden. Het RIVM en enkele andere instanties vragen mensen dan extra alert te zijn op tekenbeten. Teken kruipen vanaf de grond via de benen omhoog of laten zich vanuit hoog gras vallen. Ze vallen niet uit bomen, zoals vaak wordt gedacht. 

Ook is het een misvatting dat een teek moet worden verwijderd met alcohol. De teek braakt dan zijn inhoud uit en die kan bij mensen in het bloed komen. Met een tekentang kunnen ze het best worden verwijderd, zegt het RIVM.

STER reclame