1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Marathon van Rotterdam groter dan ooit

  • Dik Verkuil

    Researchredacteur

  • Dik Verkuil

    Researchredacteur

Duizenden lopers hebben er maanden naartoe geleefd en morgen is het zover. Dan wordt de 35ste editie van de Marathon Rotterdam gelopen.

Directeur Mario Kadiks hoopt op een verbetering van het alweer zes jaar oude parcoursrecord van 2'04"27. Om dat mogelijk te maken is een aantal bochten uit het parcours gehaald. Volgens Kadiks heeft Rotterdam nu samen met Berlijn het snelste parcours ter wereld.

Eén record heeft Rotterdam alvast binnen: met 15.500 marathonlopers aan de start is de deelname groter dan ooit.

Jarenlang werd het aantal deelnemers beperkt tot 10.000. Vorig jaar werd het voor het eerst verhoogd, waardoor uiteindelijk 13.000 marathonlopers op de Coolsingel van start gingen. Dit jaar mogen dus nog meer lopers van start gaan.

Derde loopgolf

Het past bij de derde loopgolf, zoals wetenschappers de versnelde groei van het aantal hardlopers noemen die sinds 2012 zichtbaar is. Hardlopen is een steeds massaler verschijnsel en dat geldt ook voor het marathonlopen.

In 1981 liepen in Nederland een kleine 2000 mensen een marathon uit. Vorig jaar waren dat er 27.000. Toch is dat nog weinig vergeleken met de meer dan een miljoen mensen die minstens een keer per week hardlopen.

Vrouwen

Een van de kenmerken van de derde loopgolf is de opmars van vrouwen. Die is ook in Rotterdam zichtbaar. De mannen zijn op de marathon nog altijd ruim in de meerderheid, maar met 3200 loopsters is het aandeel van de vrouwen groter dan ooit.

Op de kwart marathon, die morgen ook gelopen wordt, zijn de vrouwen zelfs in de meerderheid. De belangstelling voor dit evenement is zo groot, dat de 11.000 startbewijzen vorig jaar al waren uitverkocht.

Een mooie snelle marathon

De Marathon Rotterdam is naar bezoekersaantallen veruit het grootste sportevenement van Nederland. Er komen jaarlijks bijna een miljoen mensen op af, al sinds de jaren 80.

Rotterdam was ook jarenlang de marathon met de meeste deelnemers. In 1981 finishten er nog maar 180 lopers en had de Midwintermarathon in Apeldoorn de meeste deelnemers, maar vanaf 1985 had Rotterdam veruit de meeste lopers, tot zeven jaar geleden Amsterdam langszij kwam.

Veel buitenlanders

Rotterdam en Amsterdam hebben de andere marathons weggedrukt. Ze hebben beide bijna tien keer zoveel deelnemers als de nummer drie. In Apeldoorn is dit jaar zelfs voor het eerst de hele marathon niet gelopen, omdat er te weinig belangstelling was.

Nederlanders lopen liever grote marathons in het buitenland. In New York kwamen vorig jaar zelfs maar liefst 1200 Nederlanders over de finish in Central Park.

Omgekeerd lopen in Nederland veel buitenlanders. In Amsterdam zijn de buitenlanders al tien jaar in de meerderheid. Wat dat betreft is Rotterdam nog altijd veruit de grootste Nederlandse marathon: hier komt 80 procent van de deelnemers uit Nederland.

Wind en zon

Veel van die deelnemers hebben afgelopen week met angst en beven naar het weer gekeken. Het dreigde zondag 20 graden Celsius te worden; een slechte zaak, want elke graad boven de 10 graden Celsius maakt de marathon zwaarder. Gelukkig lijkt de temperatuur mee te vallen. Nu maar hopen dat de wind geen al te grote spelbreker wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl