ANP
NOS NieuwsAangepast

Universiteit mag Maagdenhuis ontruimen

Het Maagdenhuis mag worden ontruimd. Het festival waarmee de bezetters hun actie wilden beëindigen mag niet doorgaan, heeft de rechter beslist.

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam geeft de studenten vier uur de tijd om te vertrekken. Dat betekent dat ze rond 23.00 uur vanavond vertrokken moeten zijn. Het bestuur stapte naar de rechter, nadat woensdag bleek dat een deel van de bezetters een akkoord over de ontruiming en hervorming van de universiteit van de hand wees.

Toen een deel van de studenten zich niet achter de afspraken wilde scharen, kwamen de partijen weer lijnrecht tegenover elkaar te staan.

Volgens de advocaat van de UvA hebben de bezetters voor een half miljoen euro schade aangericht. Ze hebben deuren opengebroken en op allerlei plekken in het gebouw gewoond en geslapen.

Manifestatie

Komend weekend wilden de studenten een Festival der Wetenschappen organiseren, om de bezetting af te sluiten. Dat heeft de rechter verboden.

De universiteit was bang dat nog meer schade zou worden aangericht en dat de veiligheid van de aanwezigen en het gebouw in gevaar zou komen. Voor het festival hebben zich honderden mensen aangemeld.

Hardere acties

Het College van Bestuur stapte naar de rechter toen bleek dat de studenten verdeeld zijn over het verdere verloop van de acties. Een deel wil hardere acties houden. Wat ze daarmee bedoelen is onduidelijk.

De bezetters hebben tegen de rechter gezegd dat ze juist tot maandag wilden blijven om het Maagdenhuis schoon achter te laten. Ze hebben al bezems en schoonmaakspullen gekocht.

Invloed

Een groep studenten houdt het bestuursgebouw van de universiteit al anderhalve maand bezet. Ze willen meer betrokken worden bij belangrijke beslissingen over het universiteitsbeleid.

Ook vinden ze dat de universiteit te veel handelt als een bedrijf, waardoor onrendabele, maar in de ogen van de studenten belangrijke, opleidingen dreigen te verdwijnen. Een deel van die opleidingen is gehuisvest in het Bungehuis. Dat gebouw hebben de actievoerders aanvankelijk bezet.

Ontruiming

De rechter bepaalde dat de studenten het Bungehuis moesten verlaten; de mobiele eenheid arresteerde tientallen bezetters bij de ontruiming van het gebouw. Kort daarna bezetten ze het Maagdenhuis.

Aan de ontruiming van het Bungehuis gingen dagen van onderhandelen vooraf. Burgemeester Van der Laan probeerde de studenten en de universiteit op een lijn te krijgen, maar dat mislukte.

De afgelopen weken hebben de studenten en het College van Bestuur van de universiteit opnieuw verschillende gesprekken gevoerd. Er is onder meer afgesproken dat er een vertegenwoordiger van de studenten gaat meepraten met het College van Bestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl