Om te voorkomen dat bezoekers de kwetsbare prehistorische tekeningen in de Grotte Chauvet beschadigen, is de grot in de Franse Ardèche bovengronds levensgroot nagemaakt. President Holland opent vandaag de nieuwe toeristische trekpleister. 

De Grotte Chauvet werd in 1994 bij toeval ontdekt door amateur-speleologen. Ze troffen er de oudst bekende muurschilderingen ter wereld aan: 36.000 jaar oude afbeeldingen van paarden, beren, mammoeten en wolharige neushoorns. 

Omdat de rotstekeningen aangetast kunnen worden door de adem van bezoekers, is besloten het Unesco-werelderfgoed te ontsluiten met een namaakgrot van 55 miljoen euro, in de buurt van het origineel. Er zijn duizend tekeningen te bekijken. 

'Hier werd het stripverhaal ontdekt'

De hele grot werd daarvoor 3D-gescand en aan de hand van 6000 digitale foto's tot in de kleinste details nagebouwd. Elke afbeelding, stalactiet, voetafdruk en zelfs een ets van een uiltje is terug te vinden. 

Het hele gebouw heeft een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Volgens de Fransen is de nepgrot daarmee de grootste replica wereldwijd.

STER reclame