Ton Caanen, van topklasser naar CL-kandidaat

Eerder dit seizoen speelde Caanen (l) met De Treffers nog in de KNVB-beker tegen NEC ANP Pro Shots

In de wereld van een voetbaltrainer kan het soms snel gaan. Dat bewijst de Limburgse coach Ton Caanen:  gisteren was hij nog trainer van topklasser De Treffers, nog geen vierentwintig uur later is hij hoofdcoach bij Apollon Limassol, de koploper in de Cypriotische competitie. Hij moet de club naar de voorronde van de Champions League gaan leiden.

Vanaf het vliegveld in Thessaloniki reageert Caanen op zijn overstap. Hij is niet verbaasd dat de club contact met hem zocht: "Ik heb vier jaar op Cyprus gewerkt, de mensen kennen mij. Dus op het moment dat ze naar trainers kijken, is het logisch dat ze iemand kiezen die snel kan starten en niet veel tijd nodig heeft om te wennen."

Eerder was Caanen al coach bij de Cypriotische clubs AEK Larnaca, EN Paralimni en Aris Limassol.

Haast

Dat er haast in het spel is, is wel duidelijk. "Gisterochtend of zelfs vanochtend hebben ze de trainer ontslagen", vertelt Caanen. "Nu zoeken ze een trainer waarvan ze denken dat 'ie de klus kan klaren. Ze hebben blijkbaar vertrouwen in mij." Hij maakt het lopende seizoen af en is waarschijnlijk ook volgend jaar trainer bij de club. "Ik moet kampioen worden en Champions League halen. Dat is het doel de komende twee maanden, daarna gaan we om de tafel om te kijken of we verlengen." 

Caanen: mensen kennen mij op Cyprus

Ton Caanen gaat voor de vierde keer in zijn loopbaan aan de slag bij een club op Cyprus.

Grote overstap

Van een topklasser naar een Champions Leaguekandidaat: het klinkt als een grote overgang, maar wel een welkome voor Caanen. Na twaalf jaar in het buitenland actief te zijn geweest als coach, maakte hij aan het begin van het seizoen de overstap naar het amateurvoetbal. Maar dat was een grotere stap terug dan verwacht. "Het speelt wel mee dat ik twijfel of het amateurvoetbal mij wel bevalt. Ik was dan ook al aan het onderhandelen met De Treffers, want ik had nog een contract voor een jaar. Dit heeft dat proces wel versneld."

Onder vuur

Op Cyprus komt Caanen terecht in een onrustig voetbalklimaat, waar de scheidsrechters de afgelopen maanden flink onder vuur liggen. De Cypriotische scheidsrechters legden in januari voor een week hun werk neer, omdat ze alle bedreigingen, intimidaties en het geweld zat waren. Heeft Caanen daar wel zin in?

"Ik heb hier al vier jaar gewerkt en gewoond. Voor die mensen is het vrij normaal. Het is een heel gepassioneerd volk, ze leven intens mee. Het is wel eens wat hectisch, maar ik zie dat meer als bevlogenheid en enthousiasme. Kortom: ik weet waar ik naartoe ga en ze kennen mij ook."

STER Reclame