School in Fukushima gaat kernramp-deskundigen opleiden

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

School in Fukushima gaat kernramp-deskundigen opleiden

Een speciale school waar studenten worden opgeleid om wederopbouw te ondersteunen en een nieuwe kernramp te voorkomen. Ruim vier jaar na de nucleaire ramp in Fukushima, is er in het getroffen gebied een middelbare school geopend die zich daarop richt. De school staat in de stad Hirono, zo'n 25 kilometer van de voormalige kerncentrale. 

Met een feestelijke ceremonie werden de 152 studenten welkom geheten. 97 van hen komen uit de regio, de rest komt van buitenaf. Tijdens de ceremonie benadrukte de directeur van de school dat hij de studenten ziet als "een symbool voor de wederopbouw". 

Kettingreactie

In maart 2011 werd het gebied waar de Japanse kerncentrale ligt, getroffen door een aardbeving gevolgd door een tsunami. De tsunami vernielde de koelsystemen van de centrale en door oververhitting explodeerde een deel van de reactor. Dit zorgde voor een kettingreactie: een explosie en brand in andere reactoren, met alle gevolgen van dien.

Het was een van de grootste kernrampen ooit. Zo'n 160.000 mensen die in de omgeving van de centrale woonden, moesten verhuizen. 

Nog steeds zijn de gevolgen van de ramp zichtbaar. Regelmatig lekt er radio-actief materiaal in zee en is het gebied rond de centrale onbewoonbaar. Veel families wonen buiten het gebied in opvangcentra. 

Het zal nog zeker tientallen jaren duren voordat de kerncentrale volledig is ontmanteld en opgeruimd.

STER Reclame