ANP

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de huizenprijzen nog maar met 0,1 procent gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ten opzichte van een jaar eerder stegen de prijzen met 2,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 28.900 woningen, bijna 19 procent meer dan een jaar eerder. Sinds 2008 werden er in het eerste kwartaal niet meer zoveel woningen verkocht. 

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014 is de verkoop wel gedaald, met bijna 17 procent. Maar in een laatste kwartaal worden traditioneel meer huizen verkocht dan in een eerste kwartaal. En eind 2014 werden er nog eens extra veel woningen verkocht, omdat het tot 31 december mogelijk was om belastingvrij 100.000 euro te schenken. Op die manier kregen kinderen hulp van ouders bij de aankoop van een huis.

Rustiger vaarwater 

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker lijkt de woningmarkt in rustiger vaarwater te komen. Hij verwacht dat in heel 2015 de prijzen tussen de 2,5 en 3 procent zullen stijgen en het aantal verkopen 5 tot 10 procent. 

De prijs van een gemiddelde woning is nu 211.000 euro. Dat is nog altijd bijna 14 procent minder dan voor het begin van de crisis, maar wel 5 procent meer dan op het dieptepunt. 

Meer nieuwbouw

Er zijn nog steeds grote regionale verschillen in het herstel van de woningmarkt. Zo is er volgens de NVM in Amsterdam alweer sprake van oververhitting van de markt. Hukker pleit daarom voor meer nieuwbouw in regio's waar het aanbod steeds krapper wordt. 

Klik hier voor de huizenprijzen in uw regio

STER reclame