Het Maagdenhuis wordt al zes weken bezet door ontevreden studenten.
NOS Nieuws

Studenten maandag weg uit Maagdenhuis

De studenten in het Maagdenhuis zeggen dat ze het bestuursgebouw van de universiteit maandag verlaten. Ze gaan door met hun acties tegen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA), maar op een andere manier en buiten het Maagdenhuis.

De studenten zitten al zo'n zes weken in het Maagdenhuis. Het college van bestuur had de studenten een ultimatum gesteld. Ze moesten gistermiddag om 18.00 uur het pand verlaten, anders volgde er een kort geding. Daardoor dreigde ontruiming van het gebouw.

Kort geding

Het bestuur van de universiteit is verheugd over de aankondiging, maar zet het kort geding, morgen, door. Volgens de universiteit is de aankondiging geen garantie dat iedereen ook daadwerkelijk vertrekt.

"Wij weten niet zeker wie er nu spreekt, of dit voor iedereen geldt en wie er precies in het Maagdenhuis verblijven. Vandaar dat wij ervoor kiezen het kort geding toch door te laten gaan", schrijft de universiteit in een verklaring.

Initimidatie

De studenten die zich hebben verenigd in De Nieuwe Universiteit (DNU) spraken gisteren van "bestuurlijke intimidaties" en eisten het vertrek van het UvA-bestuur. Eerder op de ochtend dachten het bestuur en andere organisaties nog dat er een akkoord lag, maar de DNU keerde zich later tegen dat akkoord.

Meer acties

De studenten houden het Maagdenhuis sinds 25 februari bezet omdat ze het niet eens zijn met het onderwijsbeleid van de universiteit, Ze willen meer democratie en minder bezuinigingen.

Onder "andere acties" die de DNU nu voorbereidt verstaan de studenten onder meer flyeren en een demonstratie op 1 mei. Het bezetten van andere gebouwen behoort niet direct tot die acties, maar de studenten sluiten dat ook niet uit.

Eisen

Eerder spraken de studenten en het universiteitsbestuur af dat er twee onafhankelijke commissies komen die de financiën en de democratisering binnen de universiteit gaan onderzoeken. De adviezen van de commissies, die zullen bestaan uit deskundigen, worden voorgelegd aan de medewerkers en studenten van de UvA.

Dat is niet voldoende voor de actievoerende studenten. Zij willen onder meer dat ondersteund personeel - zoals schoonmakers en beveiligers - van de universiteit weer in dienst van de UvA zelf komt, in plaats van ingehuurd. Ook moeten er meer vaste contracten voor werknemers komen en minder worden bezuinigd op faculteiten.

Voordat ze Maagdenhuis innamen, bezetten de studenten het Bungehuis. Daar greep de politie in waarbij tientallen studenten werden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl