Onbegrip na de hoorzitting in de Tweede Kamer tussen Klaver van GroenLinks (l) en Van Slingelandt van ABN Amro ANP
NOS Nieuws Politiek

'ABN Amro-top in parallel universum'

"De ABN Amro-top leeft kennelijk in een parallel universum", vat SP-Kamerlid Merkies de houding van de ABN Amro-top samen. De Tweede Kamer blikt terug op de hoorzitting van gisteravond en begrijpt niet dat de bestuurders zichzelf een ton extra salaris wilden geven.

PvdA-Kamerlid Nijboer: "Gedraag je normaal. Wij vragen niets geks. Het is niet normaal om tonnen extra salaris te krijgen terwijl er medewerkers ontslagen worden of al jaren op de nullijn zitten." Hij wil morgen in het Kamerdebat over ABN Amro de garantie van minister Dijsselbloem dat dit niet nog een keer gebeurt.

Merkies vindt dat minister Dijsselbloem de ABN Amro-bestuurders de eerste keer al had moeten vertellen dat hij een salarisverhoging niet zou laten gebeuren. "In de praktijk blijkt dat bankbestuurders helemaal niet naar het buitenland gaan als hun salaris niet verhoogd wordt. Maar ze blijven dat maar volhouden."

Commissarissen: met huidige beloningen is het moeilijk om goed personeel aan te trekken.

"Gewoon ambtenaren"

GroenLinks-Kamerlid Klaver wil ook geen salarisverhogingen meer. "Het is geen bedrijf dat opereert in een gewone markt. Als het misgaat, worden ze gered door de belastingbetaler. Het zijn gewoon ambtenaren." Hij noemde de excuses van ABN-commissaris Van Slingelandt gisteravond stuitend. "Ik was gewoon boos", zegt hij vandaag.

De VVD heeft begrip voor de uitleg over de salarisverhoging, maar is blij dat de top die zelf weer heeft teruggedraaid. "Ze opereren in een markt met veel commerciële partijen maar zijn zelf staatsbedrijf. De VVD wil daarom dat ABN Amro zo snel mogelijk teruggaat naar de markt", zegt Kamerlid De Vries.

Voor een meerderheid van de Tweede Kamer is het daar nog te vroeg voor. Het gaat zelfs eerder de kant op dat een Kamermeerderheid de wet wil aanpassen om salarisverhogingen vóór een beursgang te voorkomen. Het debat met minister Dijsselbloem begint morgen om 10.15 uur en is live te volgen op NPO Politiek.

STER reclame