Ajax en FC Utrecht voor de aftrap in de Domstad
NOS Voetbal

Onderzoek antisemitische spreekkoren FC Utrecht

De aanklager van de KNVB start een vooronderzoek naar de antisemitische spreekkoren tijdens het duel FC Utrecht-Ajax van afgelopen zondag.

Tijdens de wedstrijd scandeerden supporters op de Bunnikside, de tribune met de harde supporterskern van de club, teksten als "Mijn vader zat bij de commando’s, mijn moeder zat bij de SS. En samen verbranden zij Joden, want Joden die branden het best."

De aanklager wil van de Utrechters weten wat de club eraan heeft gedaan om de spreekkoren te voorkomen. Daarnaast wil de aanklager weten of er na de wedstrijd is opgetreden tegen de daders. De club heeft tot 30 april om schriftelijk te reageren op de vragen.

Spreekkoren op de Bunnikside tijdens FC Utrecht - Ajax

De Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN) wil dat het Openbaar Ministerie de voetbalclub strafrechtelijk vervolgt. FC Utrecht is volgens de advocaat van de stichting schuldig, omdat de club er niks aan heeft gedaan om de spreekkoren te stoppen.

Club neemt afstand

De club heeft in een persverklaring afstand genomen van de antisemitische spreekkoren die zondag te horen waren tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax (1-1).

"Tijdens de wedstrijd hebben wij, evenals de KNVB, het Openbaar Ministerie en de politie, de bewuste tekst van dit liedje niet gehoord", zei directeur Wilco van Schaik. "Anders hadden wij het gebruikelijke protocol geactiveerd."

De vijf fases van het protocol rond spreekkoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl