'Langere Nederlanders krijgen meer kinderen'

Nederlanders worden gemiddeld steeds langer ANP

Nederlanders met bovengemiddelde lengte krijgen meer kinderen dan de wat kleinere landgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van een Londense universiteit onder bijna 100.000 Nederlanders.

Het onderzoek werd geleid door de Nederlandse wetenschapper Gert Stulp. Hij wilde weten wat de eventuele rol is van lichaamslengte in de voortplanting. "In anderhalve eeuw is de gemiddelde Nederlander zo'n 20 centimeter gegroeid", zegt Stulp tegen de NOS. "Dat is een veel grotere groei dan in andere landen in de westerse wereld." 

Nederlandse mannen zijn tegenwoordig gemiddeld 1.84 meter; een vrouw wordt gemiddeld 1.71 meter. Dat is langer dan in veel andere westerse landen. "Het bijzondere is dat 150 jaar geleden Nederlanders juist kleiner waren dan andere westerlingen", zegt Stulp. "Ik wilde weten waar die plotselinge groei vandaan komt."

Natuurlijke selectie?

Stulp verzamelde lengtegegevens van ruim 94.000 Nederlanders die kinderen kregen tussen 1935 en 1967. Telkens bleek dat de langste ouders ook steeds de meeste kinderen kregen, al geldt dit voor mannen in iets hogere mate dan voor vrouwen.

Waarom langere mensen meer kinderen krijgen, kan Stulp niet zeggen. "Dit lijkt op een proces van natuurlijke selectie, maar dit mogen we niet concluderen omdat er geen genetisch onderzoek is verricht. Misschien wordt de combinatie van een langer lichaam en het krijgen van meer kinderen veroorzaakt door een andere factor. Dat willen we nu graag verder onderzoeken."