In de stukken zijn forse delen met zwarte viltstift onleesbaar gemaakt NOS

Voor de tweede keer dit jaar heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof honderden documenten vrijgegeven over de afhandeling van de ramp met vlucht MH17. Hij deed dat na verzoeken van de NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant. Deze media hadden een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Het gaat om 575 documenten, voornamelijk e-mails, die zijn uitgewisseld binnen het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie na de ramp met MH17. In deze e-mailwisselingen komt met name aan de orde hoe ministeries het beste kunnen communiceren over bijvoorbeeld condoleanceregisters, de aankomst van stoffelijke resten van de slachtoffers op vliegveld Eindhoven, de organisatie van de nationale herdenking op 10 november en andere bijeenkomsten voor nabestaanden.

Ook de uitspraken van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans over het zuurstofmasker komen aan de orde. Verder wordt uitvoerig gesproken over de communicatie met de nabestaanden.

Notulen van vergaderingen zitten er niet bij. Dat gebeurt volgens het kabinet nooit bij het vrijgeven van Wob-stukken, omdat mensen in dit soort bijeenkomsten vrij moeten kunnen spreken.

Onleesbaar gemaakt

In de stukken die wel zijn vrijgegeven, zijn forse delen met zwarte viltstift onleesbaar gemaakt. Daarbij gaat het onder meer om zaken die de privacy van mensen raken, persoonlijke beleidsopvattingen van ministers of ambtenaren en kwesties die de relaties met andere landen kunnen raken.

Op 10 februari gaf Schoof voor het eerst honderden documenten vrij over de afhandeling van de ramp met MH17. Toen betrof het 245 documenten van een werkgroep van ministers die na de ramp werd gevormd en documenten die zijn uitgewisseld tussen ambtenaren.

STER reclame