Shell neemt de BG Group over, die gespecialiseerd is in de exploratie en productie van LNG
NOS Nieuws

Shell betaalt 64 miljard euro voor Britse gasreus

Olie- en gasconcern Shell neemt de Britse gasproducent BG Group over en vormt zich om tot het grootste gasbedrijf ter wereld. Shell legt 64 miljard euro neer voor BG Group, deels in aandelen en deels in contanten. Het gaat om de grootste overname van dit jaar.

British Gas Group is een grote gasproducent met een marktwaarde van meer dan 40 miljard euro. Het bedrijf is gespecialiseerd in de exploratie en productie van vloeibaar aardgas (LNG) en met 5200 werknemers actief in 24 landen. In februari waarschuwde BG dat er door de lage olieprijzen ruim 8 miljard euro afgeschreven moest worden, waarna het aandeel 20 procent van zijn waarde verloor.

Olieprijs

In de olie- en gasindustrie is onder druk van de lage olieprijs veel aan het verschuiven. Nogal wat oliebedrijven hebben de investeringen teruggeschroefd. Shell investeert de komende drie jaar bijvoorbeeld 14 miljard euro minder. Olie- en gasbedrijven zoeken steeds meer samenwerking, verkopen activiteiten, of nemen andere bedrijven uit de sector over om kostenvoordelen te behalen. Shell stootte vorig jaar voor 14 miljard euro aan activiteiten af.

Shell, met een beurswaarde van 186 miljard euro, heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een olie- en gasbedrijf, waarbij gas inmiddels een groter deel van de omzet uitmaakt dan olie. Shell investeert veel in LNG. BG heeft belangrijke gasproductievelden in Australië en Brazilië. In één klap vergroot Shell de olie- en gasreserves met een kwart en de productiecapaciteit met 20 procent.

Stroomlijnen

Met de overname van BG wil Shell meer focus aanbrengen en het bedrijf meer stroomlijnen. De komende jaren wil het zich omvormen tot een olie- en gasbedrijf dat zich richt op diepwatervelden en gasprojecten. In dat kader zullen van 2016-2018 voor ongeveer 27 miljard euro aan activiteiten afstoten en verkopen.

Het samengaan van Shell en BG moet uiteindelijk een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van 2,3 miljard euro.

Shell nu grootste in vloeibaar gas
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl