Spelers van FC Midtjylland vieren een doelpunt tegen Panathinaikos in de Europa League EPA

Statistieken basis voor eerste landstitel Midtjylland

time icon

Het leiden van een voetbalclub op basis van statistische analyses wint stilaan terrein in de oerconservatieve voetbalwereld. Wat AZ met Billy Beane wil, daar is de Deense club FC Midtjylland vorige zomer al mee begonnen. En met succes.

Midtjylland is koploper in Denemarken met negen punten voorsprong. De eerste landstitel lonkt, nadat het roer flink om ging. "We zeggen niet dat data de heilige graal zijn, maar we vinden dat 't bij voetbal te veel om onderbuikgevoelens gaat", zegt Rasmus Ankersen.

Ankersen is voorzitter van Midtjylland. Samen met Matthew Benham staat hij aan de basis van het succes. "We willen data introduceren om het in evenwicht te brengen, maar je moet niet alleen op grond van data beslissingen nemen." 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Is data de heilige graal voor FC Midtjylland?

Gokken

Financiële problemen brachten Midtjylland op de rand van de afgrond en toen was daar ineens Benham, een voormalig financieel handelaar en professioneel sportgokker uit Engeland. Hij werd rijk van het verkopen van statistische gegevens en tips aan professionele gokkers.

In 2012 kocht Benham zijn jeugdliefde Brentford en onder zijn leiding promoveerde de club vorig seizoen naar het Championship.

Weg met de emotionele besluitvorming

Het wekte de interesse van Ankersen, een oud-voetballer van Midtjylland. Na zijn carrière hielp hij in 2004 zijn club bij het opzetten van de eerste Scandinavische voetbalacademie. Op advies van Ankersen kocht Benham Midtjylland op en stelde hij Ankersen aan als voorzitter.

Ankersen veranderde de werkwijze van de club radicaal. De emotionele besluitvorming maakte plaats voor een wetenschappelijke aanpak. Zo is het mogelijk om als kleine club de strijd aan te gaan met de grotere clubs.

Als je één spits hebt die drie kansen creëert en drie keer scoort en nog een spits die acht kansen creëert en nul keer scoort, zou ik de speler kiezen die nul keer scoort.

Midtjylland-voorzitter Rasmus Ankersen

Teams basis van beoordeling

Ankersen probeert zijn werkwijze uit te leggen: "Als je één spits hebt die drie kansen creëert en drie keer scoort en nog een spits die acht kansen creëert en nul keer scoort, zou ik de speler kiezen die nul keer scoort."

Volgens Ankersen zit er veel willekeur in berekeningen en laten statistieken alleen zien wat er gebeurd is, niet wat er niet gebeurd is. "Hoe breng je dingen in kaart die iemand voorkomen heeft? Individuele spelers beoordelen is lastig. Teams beoordelen is veel makkelijker. Daar zijn wij heel goed in. En hoe beter het team, des te beter de spelers."

Voormalig FC Groningen-speler Tim Sparv werd tot zijn eigen verbazing door Midtjylland opgepikt bij Greuther Fürth Getty Images

Hoe komt Midtjylland aan Sparv?

Zo kwam Midtjylland voormalig FC Groningen-speler Tim Sparv op het spoor. Hij was verdedigende middenvelder bij het Duitse Greuther Fürth. Hij viel dus niet op. "Ik vond het wel een verrassing dat ik op papier een goede speler was", zegt de Fin.

Dat komt omdat zijn vorige team hoog werd aangeslagen door de statistici van Midtjylland. Een goede club, dus dan zal ook de verdedigende middenvelder wel in orde zijn. Dat is - kort door de bocht - de filosofie van de Denen.

Maar ook de trainer van Midtjylland, Glen Riddersholm, benadrukt dat de statistieken niet leidend zijn. "Het bepaalt misschien maar 30 procent van het succes dat we nu hebben."

Laatste tien seizoenen FC Midtjylland

STER Reclame