Onderminister Blinken staat de pers te woord in Riyad AFP
NOS Nieuws Buitenland

VS nauwer betrokken bij Saudische operatie Jemen

De Amerikanen voeren de wapenleveranties op aan de door Saudi-Arabië geleide coalitie die de Houthi's in Jemen aanvalt. Onderminister van Buitenlandse Zaken Blinken maakte dat bekend bij zijn bezoek aan Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië.

Blinken zei dat de boodschap van de Arabische coalitie aan de Houthi's is dat de gewelddadige overrompeling van heel Jemen niet wordt toegestaan. Behalve de versnelde wapenleveranties, verschaffen de Amerikanen ook meer inlichtingen aan de Saudiërs over de toestand in Jemen. Ook nemen de Amerikanen zitting in het Saudische commandocentrum dat de operaties in Jemen coördineert. 

Het Pentagon laat weten dat bestaande wapenorders uit Saudi-Arabië sneller worden uitgevoerd en dat extra munitie aan de partners in de coalitie wordt geleverd. 

Honderden doden

Onderminister Blinken deed in Riyad tegelijkertijd een oproep aan alle partijen in Jemen om tot een politieke oplossing te komen. 

Bij het begin van de Saudische acties in Jemen, bijna twee weken geleden, sprak de VS steun voor de operatie uit maar de Amerikanen hielden zich er op militair gebied afzijdig van.

Volgens hulporganisaties zijn bij de gevechten en bombardementen in Jemen al ruim 500 doden gevallen. Zo'n 100.000 mensen zijn op de vlucht gejaagd.

Blinken: Saudi-Arabië stuurt een krachtig signaal

STER reclame