Sjaak Rijke bij Malinese president Keita

Sjaak Rijke werd volledig verrast door zijn bevrijding gisteren. Volgens de Nederlandse ambassadeur in Mali Maarten Brouwer beleefde Rijke enkele spannende momenten toen de gijzelnemers en de Franse militairen begonnen te schieten

"Hij was toen erg angstig", zei Brouwer in het NOS Radio 1 Journaal. "Gelukkig werd hij snel in veiligheid gebracht en is hij door de Fransen goed behandeld. Hij was zeer lovend over hen."

Het dringt steeds weer tot hem door dat hij vrij is.

Ambassadeur Brouwer over de bevrijde gegijzelde Sjaak Rijke

De ambassadeur vloog vandaag met Rijke naar Bamako, waar hij werd herenigd met zijn vrouw. "Dat was duidelijk een heel emotioneel moment. Hij was echt blij toen hij haar zag."

Brouwer: "Het dringt steeds weer tot hem door dat hij vrij is. Dat zegt hij ook keer op keer tegen zichzelf."

Strijdbaar

Rijke heeft nog weinig details losgelaten over zijn gevangenschap. "Hij kon met humor praten over die periode, maar natuurlijk ook met zorg en emotie", zei Brouwer. "Hij toonde zich strijdbaar, dat vond ik werkelijk opmerkelijk na 3,5 jaar gevangenschap."

De Woerdenaar vertelde wel dat het soms erg warm was in de woestijn en op andere momenten steenkoud. "Zijn plaats was meestal bij een boom en hij zei dat het erom ging hoe je overdag schaduw kon organiseren. In de koude periodes had hij echt wel dekens nodig."

Ook kon hij volgens Brouwer moeilijk communiceren met zijn gijzelnemers. "Hij spreekt geen Arabisch of Tamascheq. Met handen en voeten zijn ze daaruit gekomen."

Rijke en zijn vrouw hebben Mali inmiddels verlaten en nemen samen de tijd voordat ze naar Nederland komen. Wanneer dat gebeurt, kon Brouwer niet zeggen.

STER reclame