NOS Nieuws

Kamer hoopt op begripvolle bankiers

Kamerleden over hoorzitting banken

Tweede Kamerleden willen dat voorzitter Van Slingelandt van de raad van commissarissen van ABN Amro duidelijk laat blijken dat hij begrip heeft voor de maatschappelijke onrust over de salarisverhoging van leden van de raad van bestuur. Over die verhoging ontstond vorige week veel onrust en de ophef daarover in de Kamer was de belangrijkste reden voor minister Dijsselbloem om de beursgang van ABN Amro uit te stellen.

Vanavond houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de salarissen van bestuurders bij banken. Een van de gasten is Van Slingelandt. De raad van commissarissen van ABN Amro ging eerst akkoord met een salarisverhoging van een ton voor leden van de raad van bestuur en verdedigde die later ook. Maar later maakte de top van ABN Amro bekend alsnog van de verhoging af te zien.

Vertrouwen terugwinnen

PvdA-Kamerlid Nijboer wil dat Van Slingelandt en ook andere bankiers vertellen hoe ze het vertrouwen gaan terugwinnen. En woordvoerster De Vries van coalitiegenoot VVD hoopt dat de bank inziet dat de salarisverhoging slecht was uit te leggen.

CDA-woordvoerder Omtzigt benadrukt de maatschappelijke rol van banken. D66-Kamerlid Koolmees is heel benieuwd hoe de salarisverhoging tot stand is gekomen, terwijl de medewerkers van de bank op de nullijn zaten. Kamerlid Klaver van GroenLinks vindt dat je de "samenleving goed moet kunnen aanvoelen" om een bank te besturen.

Vraagtekens

Donderdag is er ook nog een debat in de Kamer over ABN Amro. Dijsselbloem schreef vanochtend aan de Kamer dat hij vorig jaar in een debat met zoveel woorden had moeten melden dat de top van de bank toen een loonsverhoging kreeg. Veel oppositieleden zetten vraagtekens bij de rol van de minister.

Ze willen weten waarom de minister niet eerder geprobeerd heeft om het salaris naar beneden te krijgen. Volgens SP-Kamerlid Merkies lijkt het erop dat Dijsselbloem pas boos is geworden over de salarisverhoging toen daar publieke ophef over ontstond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl