Medewerkers van Selten aan het werk in februari 2013
NOS Nieuws

Het paardenvleesschandaal rond Willy Selten

Vleeshandelaar Willy Selten is door de rechtbank in Den Bosch tot 2,5 jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld. Twee jaar geleden kwam de volle omvang van het vleesschandaal bij het gelijknamige bedrijf uit Oss aan het licht. Waar ging het ook alweer om?

Waar is Selten voor veroordeeld?

De voormalige directeur van het gelijknamige vleesverwerkingsbedrijf uit Oss is veroordeeld voor valsheid in geschrifte. Sinds 2011 vermengde Selten honderdduizenden kilo's paardenvlees met rundvlees. Dat verkocht hij als puur rundvlees. Hij deed dat om het hoofd boven water te houden. Het bedrijf verkeerde in financiële moeilijkheden. Door rundvlees met goedkoper paardenvlees te vermengen, zou hij meer winst kunnen maken.

Wanneer kwam de fraude van Selten aan het licht?

De groothandel kwam in december 2012 voor het eerst in beeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), omdat de administratie niet op orde was. Twee maanden later vielen de NVWA en het Openbaar Ministerie binnen bij het bedrijf. De NVWA legde de productie stil en nam de aanwezige vleesvoorraad in beslag. Tegelijkertijd riep de autoriteit uit voorzorg 50 miljoen kilo terug. Dat is ongeveer evenveel vlees als Nederland in drie maanden tijd eet.

Is al dat vlees ooit teruggevonden?

Slechts een deel is teruggevonden: zo’n anderhalf miljoen kilo. Er is maar zo weinig vlees getraceerd, omdat Selten heel veel afnemers had, zowel in binnen- als buitenland. Via 132 vleesverwerkers is het vlees terechtgekomen bij 39 slagers, 184 supermarkten en 1208 horecabedrijven. Zij hebben het vlees verwerkt in bijvoorbeeld rundvleeskroketten, hamburgers, salami en bouillon.

Hoe gevaarlijk was dit?

Volgens de NVWA, staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken en minister Edith Schippers van Volksgezondheid leverde het paardenvleesschandaal waarschijnlijk geen gevaar op voor de volksgezondheid. Paardenvlees is op zich namelijk niet gevaarlijk. Wel zat in een van de paardenkarkassen die naar Selten waren gegaan het medicijn fenylbutazon. Volgens de NVWA was de hoeveelheid echter uitermate klein.

Wat deed Selten na de ontdekking?

Samen met zijn zoon is hij in het Belgische plaatsje Mol een nieuw vleesverwerkend bedrijf gestart, International Meat Trading. Hij heeft altijd ontkend dat hij of zijn personeel opzettelijk heeft gesjoemeld. Wel gaf hij onlangs in een interview toe dat hij "fouten heeft gemaakt" bij de verwerking van paardenvlees op zijn oude bedrijf. Of de veroordeling gevolgen heeft voor zijn bedrijf in België is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl