Minister Dijsselbloem afgelopen donderdag op het Binnenhof
NOS Nieuws

'ABN wist dat ik loonsverhoging onverstandig vond'

Minister Dijsselbloem vond vorig jaar al dat de salarisverhoging van de raad van bestuur van ABN Amro niet verstandig was. Hij schrijft aan de Tweede Kamer dat hij die opvatting meerdere keren heeft geuit en dat die ook bekend was bij de bank.

De minister voorzag dat de verhoging op onbegrip zou stuiten bij medewerkers, klanten "en andere delen van de samenleving" en daarom niet goed was voor de reputatie van de bank.

Dijsselbloem erkent wel dat hij de bank vorig jaar heeft verteld dat hij de salarisverhoging "juridisch en bestuurlijk" zou verdedigen. Over de verdediging ontstond vorige week beroering. Via NRC Handelsblad lekte een brief van bestuursvoorzitter Zalm uit aan NLFI, de stichting die namens de staat de bank beheert. Zalm schreef daarin dat Dijsselbloem de loonsverhoging publiekelijk zou verdedigen.

Expliciet

Dijsselbloem schrijft ook aan de Kamer dat hij vorig jaar oktober in een debat duidelijker had moeten zeggen dat de bestuursleden vanaf 2014 een loonsverhoging van een ton kregen uitgekeerd. "Ik heb de Kamer toen laten weten dat de betrokken leden van de raad van bestuur in 2012 en 2013 eenmalig afzagen van de salarisverhoging. Dat deze vanaf 2014 dus wel wordt uitgekeerd, had ik daar expliciet aan moeten toevoegen."

In verband met de commotie over de salarissen stelde Dijsselbloem anderhalve week geleden de beursgang van ABN Amro uit. En vorige week werd bekend dat de loonsverhoging alsnog niet doorgaat. Vanavond houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de kwestie en donderdag is er een debat over. De Kamer had ter voorbereiding van dat debat veel vragen en in zijn brief beantwoordt Dijsselbloem die.

Wakkie

In antwoord op vragen over de opgestapte commissaris Wakkie benadrukt Dijsselbloem dat Wakkie zelf het besluit heeft genomen om te vertrekken. Dijsselbloem was daarbij niet betrokken en hij heeft er ook niet op aangedrongen, schrijft hij aan de Kamer. De minister heeft er ook geen oordeel over.

Dijsselbloem weet niet wanneer de beursgang van ABN Amro alsnog doorgaat. Eerst moeten rust en vertrouwen terug zijn en moeten de "lopende discussies worden afgerond".

Het kabinet blijft ertegen om ook op lange termijn ABN Amro in handen van de staat te laten. Dijsselbloem benadrukt dat tijdens de crisis de zwakke plekken in bijvoorbeeld de Duitse en Spaanse bankensector "met name te vinden waren bij banken die in overheidshanden waren".

Dubai

De minister gaat in zijn brief ook in op de onregelmatigheden bij ABN Amro in Dubai. Behalve de ophef over de salarissen waren ook de vragen over Dubai de directe aanleiding tot het besluit om de beursgang uit te stellen, schrijft Dijsselbloem. Volgens hem zijn bij ABN Amro in Dubai interne regels overtreden, maar heeft de bank "stevig en adequaat" ingegrepen.

De minister vindt niet dat er een breder probleem is van intern toezicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl