CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt ANP

Het kabinet is veel te stellig geweest over het vliegen boven het oosten van Oekraïne, voorafgaand aan de ramp met de MH17. Dat stelt CDA-Tweede Kamerlid Omtzigt naar aanleiding van onderzoek van de NOS.

In tegenstelling tot wat het kabinet in februari liet weten aan de Tweede Kamer, heeft een luchtvaartmaatschappij wel degelijk haar vliegroute aangepast boven het oosten van Oekraïne na 14 juli. 

Op die dag, drie dagen voor de rampvlucht van Malaysia Airlines, werden diplomaten in Kiev geïnformeerd over het neerhalen van een Oekraïens legervliegtuig boven het conflictgebied. Bij deze bijeenkomst was ook een Nederlandse diplomaat aanwezig.

United Airlines

Uit onderzoek van de NOS bleek het afgelopen weekend dat de Amerikaanse vliegmaatschappij United Airlines (UA) tot en met 14 juli geregeld over deze regio vloog, maar na 14 juli niet meer.

De NOS vroeg UA naar de reden. "We vliegen alleen routes waarvan we overtuigd zijn dat ze veilig zijn. Die inschatting is gebaseerd op informatie die we ontvangen van relevante autoriteiten en op onze eigen inschattingen, die we regelmatig beoordelen." UA geeft geen antwoord op de vraag of dit besluit mede is gebaseerd op de informatie die is gegeven tijdens de diplomatenbijeenkomst in Kiev.

Volgens Omtzigt is het kabinet op dit punt te stellig geweest. Op 3 februari schreef het kabinet: "Luchtvaartmaatschappijen die over Oost-Oekraïne vlogen, zijn dat na 14 juli blijven doen (...). De briefing van 14 juli, waarin melding werd gemaakt van een neergeschoten Antonov, heeft daarin geen verandering gebracht."

Kamervragen

Omtzigt gaat hier Kamervragen over stellen: "Ik wil weten of het kabinet wist dat UA na 14 juli niet langer vloog over het oosten van Oekraïne. Heeft het kabinet bij UA gevraagd naar de reden hiervan? Had het kabinet contact met Amerikaanse luchtvaartautoriteiten hierover?" Ook wil hij weten waarom Air France, partnermaatschappij van KLM, veel minder frequent over het conflictgebied vloog en eerder stopte met vliegen over de regio.

Omtzigt en zijn D66-collega Sjoerdsma hebben het kabinet eerder onder meer gevraagd of het kon aangeven welke maatschappijen enkele maanden eerder zijn gestopt met vliegen over de Krim en of al deze maatschappijen zowel de Krim als Oost-Oekraïne meden.   

STER reclame