De spelers van UHC Hamburg liggen verslagen op het veld
NOS Sport

'Wij zijn bij het hockey helemaal doorgeslagen'

Niet minder dan 22 shoot-outs duurde het voordat de winnaar van de Euro Hockey League-finale tussen Oranje Zwart en het Duitse UHC Hamburg bekend was. Hoofdrollen waren er voor beide doelmannen, terwijl OZ-speler Bob de Voogd zich uiteindelijk tot matchwinner mocht laten kronen.

Maar ook de arbitrage trok veel aandacht op 't Kopje in Bloemendaal, waar tijdens de shoot-outs herhaaldelijk een beroep werd gedaan op de video-referee. Dat leidde niet alleen tot veel en lang oponthoud, maar ook tot beslissingen die menig voorhoofd deden fronsen.

Discutabel

"Wat er allemaal gebeurde tijdens die shoot-outs, ik heb geen idee", verzucht Oranje Zwart-aanvoerder Robert van der Horst. "Het is zo'n loterij. En dan krijg je ook nog eens steeds die video-referee. Misschien moet we eens kijken of we niet een speler achter die tafel kunnen krijgen die echt de situatie kan inschatten. Want er zijn heel veel beslissingen discutabel geweest, aan onze kant, maar zeker ook aan hun kant."

Het leidde ertoe dat uiteindelijk ogenschijnlijk te pas en te onpas om een video-referral gevraagd werd. "Inderdaad", beaamde Sander Baart. "Soms probeer je het maar, zeker op het laatst. Volgens mij geloofden die Duitsers ook niet meer echt in die laatste. Ik zag ze een beetje lachen: laatste hoop. En toen kregen ze hem nog mee ook. Dat kan blijkbaar allemaal."

Respectloos

Oranje Zwart-coach Michel van den Heuvel kon zijn ogen bijna niet geloven. "Het was echt heel bijzonder. Belachelijk. En bij fases ook respectloos naar spelers toe: dat je gewonnen hebt en dan toch weer niet, door een video-referral, door rare beslissingen."

"De video-referee haalde alle momentum van de wedstrijd weg. Het duurde twee, drie minuten voor er een beslissing genomen is en de vraag is of de beslissing dan terecht is. De mensen die de beslissingen moeten nemen, zijn niet capabel om dat te doen, denk ik. Dan kun je hem beter gewoon weglaten."

De scheidsrechters moeten sneller tot een beslissing komen. En anders zou Van den Heuvel ervoor zijn om de verlenging weer van stal te halen. "Ik vond de extra tijd altijd geweldig. Want dan kan de ploeg die het fitst is of het meeste karakter heeft via de golden goal winnen. Dat vond ik prachtig. Maar ik geloof niet dat ik veel medestanders heb."

Knotsgekke shoot-outs Oranje Zwart-UHC

Interpretatiesport

Bijval vindt Van den Heuvel wel degelijk bij Jacques Brinkman, die de eindeloze reeks shoot-outs met lede ogen aanzag. "Ik ben voor eerst een verlenging, met de golden goal. En daarna shoots-out. Maar dan zónder video-ref", bepleitte de oud-international in Langs de Lijn. Hij ziet sowieso weinig heil in het gebruik van beelden. "Ook in de wedstrijd wordt het nog veel te veel als tactisch wapen gebruikt. Om een counter eruit te halen bijvoorbeeld."

"Hockey is een echte interpretatiesport. Dan blijkt het net stick op stick te zijn geweest, een klein tikje. Dat zou een overtreding kunnen zijn. Maar dat is interpretatie. Dus als je zo'n shoot-out mist, denk je: nou, ik ga het maar vragen, ik kan het altijd proberen."

"En dan zitten er scheidsrechters in een hokje en is de een het niet met de ander eens. Daar moeten we vanaf. Als je niet scoort, heb je pech. En als er een overtreding wordt gemaakt, moet de scheidsrechter beslissen."

Brinkman kan de terughoudendheid in de voetbalwereld als het gaat om technische hulpmiddelen voor scheidsrechters dan ook wel vatten. "Bij een video-referee verdwijnt de emotie uit het spel, het wordt te klinisch. Doellijntechnologie snap ik wel, maar wij zijn bij het hockey echt helemaal doorgeslagen. Dit moet heel snel veranderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl