EPA

De Griekse regering heeft voor het eerst een concreet bedrag genoemd in de discussie over herstelbetalingen van Duitsland, vanwege de Tweede Wereldoorlog. Onderminister Mardas van Financiën heeft de 'Duitse schuld' becijferd op 278,7 miljard euro. 

Het overgrote deel van dat bedrag zou volgens Mardas moeten worden uitgekeerd als schadevergoeding aan slachtoffers van de nazi's en hun nabestaanden. Zeker 10 miljard zou naar de centrale bank moeten, die in de oorlog werd gedwongen om de Duitse bezetter geld te lenen. Daarbovenop komen nog enkele miljarden voor de schade aan de Griekse infrastructuur.

Morele kwestie

De herstelbetalingen zijn al tientallen jaren een punt van discussie tussen Duitsland en Griekenland. Duitsland zegt dat de discussie niet meer relevant is, omdat het al herstelbetalingen heeft verricht en niet verplicht is om meer te betalen. De nieuwe Griekse premier Tsipras heeft de zaak de laatste weken toch weer op de agenda gezet.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Merkel, twee weken geleden in Berlijn, noemde Tsipras het een "morele kwestie", waarop Merkel zei dat de zaak "politiek en juridisch gesloten is".

Kort daarvoor had de Griekse minister van Justitie de discussie verder op scherp gezet, door voor te stellen dat Griekenland beslag kan leggen op Duits onroerend goed als er geen oplossing komt.

STER reclame