Franse commando's in actie bij een eerdere operatie in Mali Ministerie van defensie Frankrijk

De commandant van de Franse commandotroepen die gijzelaar Sjaak Rijke hebben bevrijd heeft op de radiozender Europe 1 zijn verhaal gedaan over de operatie. 

Generaal Gregoire de Saint-Quentin vertelt dat Rijke werd vastgehouden op een zeer afgelegen plek, "ver van alles, midden in de woestijn. Dat maakt het zeer ingewikkeld om mensen en middelen ter plaatse te krijgen. Het moet immers zo lang mogelijk onopgemerkt blijven voor het beste resultaat."

1224 dagen gevangenschap

Eerder maakte de Franse president Hollande bekend dat Rijke bij toeval werd bevrijd. In de New York Times zegt een andere commandant dat de commando's wel degelijk wisten dat "een belangrijk iemand" op de bewuste plek werd vastgehouden, maar De Saint-Quentin blijft daarover op de vlakte. Hij vertelt alleen over de uitvoering van de operatie, die werd uitgevoerd door twintig commando's. 

Bij het naderen van de plek waar Rijke werd vastgehouden werden ze ontdekt door wachtposten, die het vuur op hen openden. "De commando's beantwoordden dat", aldus generaal De Saint-Quentin, "en ze hebben twee terroristen gedood. Twee anderen gaven zich over en de gijzelaar is bevrijd. Dat alles binnen enkele seconden."

Rijke maakt het goed, denkt de generaal. "Hij viel ons in de armen en leek er mentaal en fysiek goed aan toe te zijn. Hij is bij zijn positieven gebleven, ondanks 1224 dagen gevangenschap. Hij werd in isolatie gehouden, en kon alleen met zijn bewakers praten."

Huis nagebouwd

Over de achtergrond van de gijzelnemers is nog niks bekend. Wat dat betreft is De Saint-Quentin benieuwd naar het verhaal van Rijke. Ook hoe zijn gevangenschap is verlopen is nog niet bekend. "Wel vertelde hij ons spontaan dat hij het mede heeft kunnen volhouden door in gedachten zijn huis na te bouwen, steen voor steen. Voor zover het ging en met het materiaal dat hij in de woestijn kon vinden heeft hij zelfs een maquette gemaakt in het zand, om zich te kunnen concentreren op dat wat hem dierbaar was. Zo bouwde hij zijn huis en tuin na, elke dag, dag in, dag uit."

STER reclame