NOS Nieuws

Opluchting in Woerden na bevrijding Sjaak Rijke

Opluchting in Woerden

Woerdenaren zijn opgelucht dat Sjaak Rijke is bevrijd. Nuchter als ze zijn wordt er geen feest gevierd, maar blijdschap is er wel. “Het is fantastisch, geweldig, hartstikke leuk”, zegt een vrouw die in de straat van Rijke woont.

Sommige mensen hebben de vlag uitgehangen. Een buurman kan bijna niet geloven dat Rijke echt bevrijd is. “In het begin was het heel erg rot. Iedereen leefde mee, maar na 3,5 jaar vergeet je het weer een beetje. Je denkt er wel eens aan als er weer beelden op tv te zien waren. En dan is er opeens goed nieuws.” De buurman had het ergens wel verwacht. “Hij bleef toch steeds in leven”, vertelt hij.

Ik hoop dat hij zijn leven weer op kan pakken. Of dat nou op de trein is of ergens anders, dat maakt niet uit.

Een NS-collega van Rijke

De man vraagt zich wel af hoe het met Rijke gaat. “Hij zal wel een heel ander soort mens zijn. 3,5 jaar tussen alleen maar moslims is toch wel anders dan hoe het hier is. Misschien is hij wel gehersenspoeld. Het zijn fanatieke lui daar hoor.”

Bij de werkgever van Rijke, de NS, heerst ook blijdschap. "Het leeft hier zeker, Sjaak is niet vergeten", zegt een collega. Een andere collega hoopt dat Rijke weer in staat is om zijn leven op te pakken. "Of dat nou op de trein is of ergens anders, dat maakt niet uit. Als hij maar geluk kan vinden."

Ook burgemeester Victor Molkenboer van de gemeente Woerden is blij verrast. Rond het middaguur werd een spontane persconferentie georganiseerd in het stadshotel. Hij sprak de moeder van Rijke al kort, zij was heel erg blij met dit nieuws op Paasmaandag. “Er is een einde gekomen aan een lange periode van onzekerheid. Je weet niets, je bent machteloos, ze is heel erg opgelucht.”

Opvang

Molkenboer weet niet precies hoe Rijke eraan toe is. Via de familie begreep hij dat het naar omstandigheden redelijk gaat. “Ruim drie jaar gevangenschap gaat je niet in de koude kleren zitten.” De vrouw van Sjaak Rijke vliegt vanavond nog naar Mali om met haar man herenigd te worden.

De burgemeester zal met Rijke en diens familie overleggen of de gemeente een rol kan spelen in de opvang van de Nederlander die vanochtend door Franse commando's werd bevrijd. Hij weet nog niet wanneer Rijke naar Nederland vliegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl