NOS Sport

Oranje Zwart wint EHL-finale na shoot-outs

Finale EHL: Oranje Zwart -Uhlenhorst Hamburg

Oranje Zwart heeft voor het eerst in de historie de Euro Hockey League gewonnen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. In de finale tegen het Duitse UHC was de stand na zeventig minuten nog 1-1 en tijdens de daaropvolgende chaotische shoot-outs keerden de kansen voortdurend.

In de reguliere speeltijd leken de Eindhovenaren al op de zege af te gaan, ware het niet dat ze verzuimden de door een velddoelpunt van Bob de Voogd verkregen voorsprong uit te bouwen.

Duitse gelijkmaker

Acht minuten voor tijd werd dat afgestraft door UHC, toen de bal plots voor de stick van Niklas Bruns kwam en hij de 1-1 binnenschoot. Net als in de halve finale tegen Bloemendaal was OZ daardoor overgeleverd aan shoot-outs.

Naast die nipte winst van een dag eerder, droeg de ploeg van Michel van den Heuvel echter ook een mindere ervaring met het nemen van shoot-outs met zich mee: de verloren EHL-finale van een jaar eerder. Maar wat er maandagmiddag op 't Kopje gebeurde was voor iedereen volkomen nieuw.

Beslissing steeds uitgesteld

Meerdere keren werd de video-referee ingeschakeld om de uitkomst van een shoot-out te betwisten. Het leverde een serie op die een half uur duurde en die er bovendien pas na 22 pogingen opzat.

Als klap op de vuurpijl kreeg de reeks ook nog eens een verlenging op het moment dat Oranje Zwart al dacht de zege binnen te hebben na een misser van Jan Philipp Rabente. De Duitser appelleerde echter met succes, kreeg een strafbal en blies de shoot-outs nieuw leven in.

Toen Thomas Briels vervolgens miste was een Duitse overwinning zelfs even aanstaande, maar de broers Jonas en Moritz Fürste faalden, waardoor OZ uiteindelijk toch kon juichen toen Bob De Voogd de verlossende treffer maakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl