archive.org
NOS Nieuws

Sjaak Rijke door Fransen bevrijd in Mali

De Nederlander Sjaak Rijke, die in 2011 door islamitische terroristen in Mali werd ontvoerd, is bevrijd. Het Franse ministerie van Defensie heeft dat bekendgemaakt. Het bericht is bevestigd door minister Koenders.

Speciale eenheden van het Franse leger bevrijdden Rijke rond 05.00 uur vanochtend in het uiterste noorden van Mali. Bij de operatie zijn twee terroristen gedood en twee opgepakt. Ook zijn wapens in beslag genomen.

Rijke is in gezonde toestand naar een Franse basis in de stad Tessalit gebracht. Hij zal worden opgevangen door de Nederlandse ambassade en door de Nederlandse militairen die meedoen aan de VN-missie in Mali.

Video

Afgelopen november dook een video op waarin Rijke zich erover beklaagt dat hij niets merkt van inspanningen van de Nederlandse regering om hem vrij te krijgen.

Rijke werd in 2011 samen met een Zweed en een Zuid-Afrikaan ontvoerd uit een restaurant in Timboektoe. Zijn vrouw wist te ontkomen.

Al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) heeft de ontvoering destijds opgeëist.

Barkhane

De bevrijdingsactie werd uitgevoerd in het kader van de Franse operatie Barkhane in het Sahelgebied. Zo'n 3000 Franse militairen doen sinds vorig jaar zomer aan die missie mee. Doel is om terroristen aan te pakken die de regio destabiliseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl