Studio Voetbal 5 april 2015
NOS Voetbal

De Boer: het is te weinig, te pover

Frank de Boer deed zondagavond in Studio Voetbal een poging om uit te leggen waarom Ajax niet en PSV wel kampioen van Nederland gaat worden. "PSV was het meest constant en had goede uitblinkers die het verschil kunnen maken", aldus de coach van Ajax.

"Depay maakt al het hele seizoen het verschil", ging De Boer verder. "Wijnaldum speelt een fantastisch seizoen, Guardado is een belangrijke schakel, Luuk de Jong heeft zijn rol na een stroef begin goed opgepakt en Willems is de afgelopen maanden een revelatie. PSV heeft gewoon een goed elftal."

"Wij hebben ook een goed team, maar we hadden te veel spelers die niet in vorm waren", vervolgde De Boer. "Dan weer was de een niet in vorm, dan weer de ander. Daar hebben we te veel last van gehad. Daarnaast kampten we met blessures."

De Boer: Depay maakt verschil voor PSV

Aankoopbeleid "niet gelukt"

Arno Vermeulen zet vraagtekens bij het aankoopbeleid van Ajax en vraagt zich af of Luuk de Jong en Andrés Guardado op de verlanglijst van Ajax hebben gestaan. "Luuk de Jong zeker, maar Guardado niet", reageerde De Boer. "Uiteindelijk hebben we niet voor De Jong gekozen. Dat heeft met kosten te maken. Bovendien is ons spel misschien wat lastiger voor hem, met kleinere ruimtes."

Frank de Boer bestempelt het aankoopbeleid voor dit seizoen als "niet gelukt". Zo bleek de Deen Niki Zimling geen versterking. "We waren op zoek naar een ervaren middenvelder met leiderscapaciteiten. In mijn achterhoofd zat een uitspraak van Morten Olsen (bondscoach Denemarken, red.). Hij snapte niet dat we Zimling niet haalden, in zijn ogen een jongere uitvoering van Christian Poulsen."

De komst van Mike van der Hoorn twee jaar geleden was ook geen succes. "Hij moet concurreren met Joël Veltman. Als die in vorm is, is hij de beste verdediger van Nederland."

Het is een probleem voor het hele Nederlandse voetbal om spitsen op te leiden vanuit de eigen jeugdopleiding

Co Adriaanse

Opportunistischer

De Boer wil met Ajax soms wat opportunistischer spelen, maar Co Adriaanse vraagt zich af of Ajax daar wel een geschikte spits voor heeft. "Dan moet je een spits hebben die je wat makkelijker door de lucht zou kunnen aanspelen, die ballen terug kan leggen, beter beweegt, goed kan kaatsen en goed ballen kan vasthouden."

"Wanneer heeft Ajax die wel gehad?", vroeg De Boer zich af. Adriaanse: "Het is een probleem voor het hele Nederlandse voetbal om spitsen op te leiden vanuit de eigen jeugdopleiding."

De Boer liet weten dat er in de A1 van Ajax wel een talentvolle spits loopt: "Adham El Idrissi, een type Luis Suárez. Werkt heel hard, maar heeft ook een goede techniek." Met Richairo Zivkovic heeft hij geduld: "Die is ook nog maar een A-junior. We geven hem zeker niet op. Elke minuut in Ajax 1 is voor hem dit seizoen een bonus."

"Komt er een spits aan, Frank?

Slechte week voor Oranje

De gasten aan tafel zagen het Nederlands elftal de afgelopen week tegen Turkije (1-1) en Spanje (2-0) spelen. Arno Vermeulen maakt zich zorgen. "Het was een slechte week voor Oranje. Dat duel met Spanje moeten we vergeten. Dat ging nergens over."

Mulder denkt dat dat wel meevalt. "Oranje heeft toch wat goodwill gekweekt?" Ook Adriaanse ziet perspectief. "Deze opstelling geeft vertrouwen. Als de opstelling als tegen Spanje en het speltype worden gehandhaafd, zie ik geen enkel probleem." Hij geeft nog een tip voor bondscoach Guus Hiddink voor de rechterkant: "Steven Berghuis."

Ook De Boer verwacht dat Oranje zich voor het EK kwalificeert. "Dat moet wel met de kwaliteiten die Oranje heeft. We hebben Robben wel nodig. Die breekt het open. Dat heeft hij bewezen de laatste jaren. Hopelijk is hij er snel weer bij."

"Het valt helemaal niet mee met Oranje"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl