ANP

De ontwikkeling van planten ligt ongeveer drie weken achter op 2014, dat heel warm begon. Maar de bloeiperiode begint nog altijd een week eerder dan gemiddeld, meldt Natuurbericht.

Een jaar geleden kwamen eiken en beuken al in de eerste week van april in blad. Dit jaar moeten we nog twee weken wachten voordat deze bomen groen worden. 

Maar volgens Natuurbericht komt de natuur de komende twee weken tot uitbarsting. Zo is er bladontplooiing bij onder meer treurwilgen en meidoorns, en komt er van alles in bloei, zoals populieren en magnolia's. 

Hooikoorts

Deze week komen de eerste berkenpollen in de lucht in het zuidwesten van het land, die bij hooikoortspatiënten voor overlast zorgen. De echte overlast wordt pas in de tweede helft van april verwacht. 

Verder gaan veel vogelsoorten deze week hun eerste eieren leggen, zoals de wilde eend, meerkoet en havik.

Suzuki-fruitvlieg

De schadelijke suzuki-fruitvlieg kon de afgelopen maanden actief blijven vanwege de zachte winter, meldt Natuurbericht. Biologen hadden juist op een strenge winter gehoopt.

De fruitsector maakt zich ernstig zorgen over de opmars van de fruitvlieg, die meer dan 80 procent van de oogst kan vernietigen. Vooral bessen, frambozen, bramen en aardbeien zijn aantrekkelijk voor de Aziatische suzuki.

Het vliegje heeft deze winter ook geprofiteerd van het verbod op uitvoer van fruit naar Rusland. Veel fruit is niet geoogst, maar op de grond gevallen en blijven liggen. Het rottende fruit was ideaal voor de vliegjes, aldus biologen. 

STER reclame