charlesei_ / Flickr / Creative Commons by
NOS Nieuws

Nederlandse bluetooth-uitvinder komt in Hall of Fame

De Nederlander Jaap Haartsen wordt opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame van uitvinders. Haartsen bedacht bluetooth, het systeem waardoor apparaten draadloos met elkaar kunnen communiceren. Zijn uitvinding zit in miljarden apparaten in de hele wereld.

De Hardenbergse uitvinder ontwikkelde bluetooth in de jaren 90 in Zweden, bij zijn vroegere werkgever Ericsson. Hij schreef het patent op zijn naam, maar Ericsson is eigenaar. Haartsen is dan ook niet rijk geworden van bluetooth.

Na de uitvinding van het systeem duurde het nog lang voordat het de markt veroverde. "Pas in 2006 werd duidelijk dat bluetooth een blijvertje was. Er waren toen zo’n miljard apparaten met het systeem verkocht. Inmiddels zijn dat er zo’n 10 miljard", zegt Haartsen.

Edison, Pasteur en Haartsen

In de Hall of Fame van uitvinders staan grote namen als Alexander Graham Bell (telefoon), Thomas Edison (gloeilamp en grammofoon), Henry Ford (auto) en Louis Pasteur (pasteurisatie). Haartsen komt daar dus ook tussen te staan. Op 12 mei is de ceremonie in het Smithsonian American Art Museum in Washington.

De naam bluetooth kwam spontaan op tafel toen een Amerikaanse delegatie bij Ericsson in Zweden op bezoek was. De Amerikanen waren geïnteresseerd in de geschiedenis van het land. Een medewerker van Ericsson vertelde toen over koning Harald Blåtand, die rond het jaar 1000 leefde en het christendom in Scandinavië introduceerde. "Blåtand? Bluetooth?", vroeg een van de Amerikanen daarop. "Dat is een uitstekende naam!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl