Verzetsstrijdster Diet Kloos-Barendregt (90) overleden

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zestien dagen na haar bruiloft werd ze door de Duitsers opgepakt

In Elden, een dorp bij Arnhem, is zangeres en verzetsstrijdster Diet Kloos-Barendregt op 90-jarige leeftijd overleden. Ze was een alt-mezzo en zong in de jaren 50 en 60 veel in uitvoeringen van de Matthäus Passion.

Als 16-jarige leerling van het gymnasium in Dordrecht ging Diet Barendregt in 1941 in het verzet als koerierster. Ze leerde daar knokploegleider Jan Kloos kennen, met wie ze in 1944 trouwde. Drie weken na hun huwelijk werden ze gearresteerd.

In de gevangenis in Utrecht moest Kloos-Barendregt toezien hoe haar man werd gemarteld. Kloos werd in januari 1945 door de nazi's vermoord. Diet Kloos-Barendregt werd vrijgelaten. Ze ging meteen weer in het verzet en smokkelde wapens.

Conservatorium

Na de oorlog studeerde Diet Kloos-Barendregt af als zangeres bij organist en componist Hendrik Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze zong jarenlang in Italië, Frankrijk en Duitsland. In Nederland was ze een gevierd zangeres van oratoria, grote vocale stukken met een meestal geestelijke inhoud.

Na haar zangcarrière werkte Kloos-Barendregt als docent aan het conservatorium in Tilburg. De laatste jaren verbleef ze in een tehuis in Elden, waar ze vandaag overleed. 

STER Reclame