Boekingssites hebben te veel macht, vinden hotels ANP

Koninklijke Horeca Nederland wil dat de macht van boekingssites wordt beperkt. De brancheorganisatie vraagt de Autoriteit Consument & Markt om actie te ondernemen tegen de contractuele eisen die boekingssites opleggen aan hotels.

Het verzoek volgt op een uitspraak van de Duitse kartelwaakhond. Die organisatie oordeelde gisteren dat het bedrijf booking.com in Duitsland niet langer de laagste prijsgarantie en de gunstigste voorwaarden mag opeisen bij hotels. Op die manier moet meer marktwerking en transparantie over de prijzen ontstaan.

Volgens de KHN ervaren ook hoteliers in Nederland de afspraken met boekingssites als verstikkend. De websites zijn heel populair onder consumenten en daardoor hebben ze veel macht. De hotels willen meer ondernemersvrijheid.

Laatste kamer

Vorig jaar werd booking.com ook in Nederland al op de vingers getikt. De Reclame Code Commissie oordeelde toen dat de site klanten misleidde door bijvoorbeeld te melden dat er nog maar één kamer beschikbaar is. In de praktijk betekende dat vaak dat er nog wel kamers genoeg waren, maar niet via booking.com.

STER reclame