Britse verkiezingscampagne begonnen

In Groot-Brittannië is donderdagavond met een rechtstreeks tv-debat het startschot gegeven voor de campagne in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 7 mei. Het was het eerste en enige debat dat live werd uitgezonden.

In het debat beschuldigde premier Cameron, de leider van de Conservatieven, zijn politieke tegenstanders ervan de belasting te willen verhogen. Labour-leider Miliband haalde fel uit naar de premier en stelde dat diens plannen om nog verder te bezuinigen veel te ver gaan.

Zeven partijen

Aan het debat deden zeven partijen mee. Dat is een primeur; voorheen gingen de Britse tv-debatten altijd tussen twee partijen. Dat was even wennen voor de kijker, zegt correspondent Tim de Wit. "Het debat verliep ietwat chaotisch en was daardoor moeilijk te volgen."

Volgens De Wit is het chaotische debat symbolisch voor de huidige politieke situatie in Groot-Brittannië. "De twee partijen die altijd de grootste zijn, de Conservatieven en Labour, komen steeds meer onder vuur te liggen. De kleinere partijen, zoals de anti-Europese UKIP van Nigel Farage, worden steeds populairder."

Volgens de laatste peilingen voor het debat zijn Labour en de Conservatieven verwikkeld in een nek-aan-nekrace. "Dit debat kan het verschil maken in de peilingen de komende weken", verwacht De Wit.

'Het debat verliep wat chaotisch'

STER reclame